Кметът на британската столица Лондон Садик Хан нареди на общинските

...
Кметът на британската столица Лондон Садик Хан нареди на общинските
Коментари Харесай

Лондон ще маха статуи и имена на улици, свързани с имперското минало

Кметът на английската столица Лондон Садик Хан подреди на общинските управляващи да създадат обзор на статуите и имената на улиците, откакто събарянето на монумента на британски търговец на плебеи от анти-расистки протестиращи провокира спор за „ демоните на английското имперско минало “, предава Reuters, представени от " Фокус ".
Статуята на Едуард Колстън, която прави положение от търговия със западноафрикански плебеи през XVII век, бе съборена и изхвърлена във водата на пристанището на Бристол в неделя от група стачкуващи, участващи във вълната митинги слерд гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд в Съединени американски щати.
Хан съобщи, че комисия ще преразгледа скулптури, плакети и имена на улици, които значително отразяват бързото разширение на лондонското благосъстояние и мощност в разгара на английската империя в царуването на кралица Виктория.
„ Разнообразието на столицата ни е най-голямата мощ, само че статуите, имената на пътищата и публичните пространства отразяват отминала епоха “, сподели Хан, като увери, че някои паметници ще бъдат отстранени.
„ Неудобна истина е, че нашата страна и град дължи огромна част от благосъстоянието си на търговията с плебеи и до момента в който това е отразено в публичната ни сфера, приносът на доста от нашите общности за живота на нашата столица значително се подценява “.
В една от най-големите депортации в известната история, оръжия и барут от Европа са сменени за милиони африкански плебеи, които по-късно са продадени през Атлантическия океан в Америките. Корабите се връщат в Европа със захар, памук и тютюн.
Между XV и XIX век над 17 милиона африкански мъже, дами и деца са трансферирани на колонизираните от европейците територии в Северна и Южна Америка. Много от тях умират в ужасяващи условия.
Оцелелите прекарват живота си в иго на захарни, тютюневи и памучни плантации. Англия отстрани трансатлантическата търговия с плебеи през 1807 година, макар че цялостното унищожаване на робството идва след още десетки години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР