Кметът на Благоевград трябва да напусне поста си, това реши

...
Кметът на Благоевград трябва да напусне поста си, това реши
Коментари Харесай

Съдът реши кметът на Благоевград да напусне поста си

Кметът на Благоевград би трябвало да напусне поста си, това реши Административен съд - Благоевград, откакто анулира решение на Общинската изборна комисия (ОИК).

Според съда, оспореното решение е в несъгласие с материалния закон. Румен Томов не е извършил нито едно от трите условия. В едномесечен период от оповестяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е подхванал дейности по преустановяване на комерсиалната си активност посредством изтриване на Едноличен търговец и не е уведомил документално за това, както Председателя на ОбС-Благоевград, по този начин и ОИК-Благоевград в инструкции период до 4 декември 2019 година

Неизпълнението на което и да е от трите условия води до предварително преустановяване на пълномощията. " Това постанова анулацията на решението и връщане на преписката на административния орган. При новото изговаряне ОИК-Благоевград следва прецизно да приложи неподходящите последствия на член 42, алинея 1, т. 5 по отношение на наредбата на член 41, алинея 3 от ЗМСМА - предварително преустановяване пълномощията на Румен Томов, определен за кмет на община Благоевград, с излагане на ясни, съответни и обосновани съображения, съобразявайки претекстовете в сегашния правосъден акт ", е записано в правосъдното решение.

Решението на ОИК - Благоевград е оспорено с тъжби от четири партии. Политическа партия ГЕРБ, Политическа партия МИР, Политическа партия Нова опция и Политическа партия Свобода оспорват решението на ОИК, с което отхвърля да приключи предварително пълномощията на Румен Томов.

Припомняме, някогашният градоначалник Атанас Камбитов сезира Общинската изборна комисия, че новият кмет не е спазил законовия период за изтриване на едноличната си компания в Търговския указател.

Решението на съда предстои на обжалване пред Върховен административен съд в седемдневен период. Ако това не се случи, ОИК би трябвало да заседава още веднъж и да одобри решение за преустановяване на пълномощия.

Съдът се произнася по жалбите на Политическа партия ГЕРБ и Политическа партия МИР. Съдът оставя без разглеждане жалбите на Политическа партия " Нова опция " и Политическа партия " Свобода ", защото същите нямат представители в Общински съвет - Благоевград и като такива, съгласно ЗМСМА, нямат интерес и не са интензивно легитимирани да апелират решението на ОИК.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР