Кметът на Баня Стамен Гешев и група ентусиасти са напът

...
Кметът на Баня Стамен Гешев и група ентусиасти са напът
Коментари Харесай

Млади и стари връщат красотата на парка в Баня

Кметът на Баня Стамен Гешев и група запалянковци са напът да върнат предходното обаяние и прелест на един от най-старите, най-големите и най-красиви паркове в България. Началото на самодейността даде градоначалникът още преди шест-седем години, когато за първи път пое ръководството на града.

Парковете и градините в Баня са

на впечатляващата повърхност от над 500 декара,

ситуирани в разнообразни зони на обитаемото място. Стамен Гешев стартира с възобновяване на по-малките зелени градини и паркове, с цел да се заеме с съвсем невъзможната за едно кметство задача да възкреси парк от 240 декара, станал през последните 25-30 години  джунгла.



Започнахме преди четири години, напомня кметът на Баня. Тогава по искане на кметството Община Карлово отпусна пари за пречистване на голямата зелена територия от самонастанили се акации, шубраци от къпини и шипки, полусрутени тополи и каваци и нападали клони от остарели дървета. Почистено до почвата, на мястото останаха единствено здрави декоративни и горски дървета. Силите на кметството обаче не стигнаха в идващите години да опази парка от избуяването на нови саморасли дървета и шубраци и скоро той още веднъж замязя на джунгла. Не ни доближава работна ръка, с цел да го поддържаме трябват хора, споделя кметът на Баня.

Паркът на Баня, даже в този тип, е незабравената горделивост на локалните поданици и хубав спомен на всеки, който е стъпвал в него във времето, когато е бил голяма, чудесно построена и добре поддържана зелена градина. В продължение на 50 години той е бил

една от забележителностите на града, в района и страната.

Тази година две инициативни групи, в които вземат участие хора от разнообразни генерации - и деца, и младежи, и възрастни, подеха акции за възобновяване на парка. Споделям техният възторг и го поздравявам, съобщи кметът Стамен Гешев.



Първите стъпки бяха направени напролет и лятото на тази година. Моята концепция и на гражданската самодейност, която поддържах, бе да стартираме от сърцето на парка, от перголата, да я възстановим във типа, в който е била, и да създадем някои усъвършенствания, с цел да може човек, като тръгне на разходка в парка, да има един ъгъл за отдих, където да поседне, споделя кметът. Няма човек от Баня, който да не желае паркът да бъде възобновен, да стане още веднъж обичано място за разходка и отдих, да може да се употребява от жителите и туристите, изяснява Гешев.

През пролетта  кметството провежда разчистване на региона към декоративната стена и по периметъра на перголата бе построена паважна алея. Тази есен отляхме основите, в които да се слагат дървените колони на перголата. След това инициативна група от младежи и възрастни в продължение на три неделни дни през септември и октомври с косачки и други принадлежности

почистиха шубраци, треви и сухи дървета и клони

в региона към перголата - пред и зад нея до прилежащата улица „ Александър Стамболийски “ - една от главните артерии на Баня, където има детска площадка. Предстои заравняване на терена, превозване на електрическо зареждане, създаване на електрическо табло и слагане на осветителни тела в региона на перголата. До края на годината ще бъде построена дървената структура, а през пролетта ще продължим, увери кметът.

Той към този момент договаря наемането на техника, която да почисти машинно алеите, почистването от шубраци и треви ще обхване и триметрови линии от двете страни на алеите.



Участниците в групата, която тази есен почисти терена сред перголата и детската площадка, обявиха, че ще продължат да косят и поддържат това място. Те приканиха и други запалянковци да се включат, като поемат грижата за други региони на големия парк.
Строили са го най-хубавите архитекти 
Изграждането на парка в Баня стартира през 1937 година, откакто към този момент е била издигната Централна минерална баня  - съвременен обект с европейска архитектура, вдигнат от  най-добрите архитекти по това време Сава Овчаров и Йордан Йорданов. Двамата са създатели и на плана за парк. Огромната и красива градина се построява, откакто към този момент е почнал градежът и на модерния ресторант с казино - паметно заведение, разрушено след опожаряване преди 15-ина години, и хотел - през днешния ден Специализирана болница за рехабилитация, проектирани от друго величие на архитектурата арх. Храбър Попов. Всички тези обекти са в зоната на минералните извори, те са в съседство и оформят неповторим отбор от здания, ситуирани в паркова среда. Архитекти от този сан и сходни здания по това време не може да си разреши даже близкият град Хисаря, който към този момент е станал известен курорт.

Паркът на Баня е построен върху мочурище, в което бликат високи студени и топли минерални подпочвени води. Той е разположен тъкмо против фасадата на Централна баня. От нея го дели хубав шадраван с формата на квадрат, със статуя на момче, което държи риба, дело на огромната българска скулпторка Мара Георгиева. А на към 150 метра против Централна баня, в сърцето на парка, като венец блества красива пергола от каменни и дървени колони с изящна декоративна каменна стена в средата.
Ефективна и екологична дренажна система от канали,
съвсем невидими за посетителите, опасва цялата зелената територия. Край тях са засадени тополи и каваци, всяко дърво гълтам по няколко кубически метра вода в денонощие. Тези решения на паркостроителите пресушават тресавището. Върху цялата зелена територия е построена мрежа от алеи, симетрично разложени около главната алея от Централна баня до перголата. Алеите са построени от гранитни блокчета от по този начин наречения гърмян камък, който е извънредно здрав и непокорен на въздействието на водата. Отгоре алеите са посипани с речен пясък. Вътре в парка са завършени цветни лехи и са засадени скъпи декоративни и горски дървета, някои от които са оживели до през днешния ден. Първоначално паркът е бил на повърхност от 100 декара, в годините на социализма той стига до 240 декара, а хубостта му е сравнима с най-красивите паркове в България и е един от образците на градинското изкуство у  нас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР