Кметът на Банско Георги Икономов е помолил министъра на околната

...
Кметът на Банско Георги Икономов е помолил министъра на околната
Коментари Харесай

Димов се заел с изтичащия план за Пирин, защото кметът на Банско го помолил

Кметът на Банско Георги Икономов е помолил министъра на околната среда и водите Нено Димов да приключи процедурата по частичното изменение на в този момент настоящия проект за ръководство на Национален парк " Пирин ", която е стартирана още през 2013 година, само че по този начин и не се осъществя.
Това е повода Димов да инициира промени в изтичащия към този момент проект, макар че в съда още стои плана за нов.
Този факт се обясни по време на брифинг на министъра, на който той отговаряше на въпроси на жители онлайн във Фейсбук, свързани с Национален парк " Пирин ". По време на събитието обаче не стана ясно какво ще се случи с измененията в настоящия проект, когато новият излезе от съда.
За следващ път обаче Димов увери, че в границите на спортната зона над Банско ще могат да се построяват само и единствено спортни уреди - това са лифтът, други уреди и писти. Как те ще бъдат изграждани, зависи от решения на специалисти и диспути.
Каквото и да е строителство отвън спортните уреди, от сорта на хотели и други здания, е неразрешено и няма никакви малки врати за възможните вложители в това отношение.
" Няма капиталово предложение за втори въжен превоз, което да е импортирано публично в Министерство на околната среда и водите ", съобщи министърът. При всички положения сега концесионният контракт не е изменен. Ние знаем, че има нов закон и договорът би трябвало да мине през разбор.
Тук Димов повтори, че в текстовете е ясно посочено какъв вид строителство е разрешено. Освен водохващания е позволено построяването само и единствено на спортни уреди - ски лифтове, влекове и писти. В 45% от територията е разрешен градежът на водохващания, а в останалата част - на спортни уреди.
Изграждането на подобен вид инфраструктура е било позволено и съгласно предходния организационен проект, в чието сформиране е взел участие и екоактивистът Тома Белев.

Според министъра главната тематика на диалог би трябвало да бъде желае ли България да бъде ски дестинация, тъй като този вид туризъм е доста потребен за планинските региони, които сега са едни от най-бедните в страната. Той сподели, че с изключение на за Банско би трябвало да водим диалози и за Рила, и Витоша, от която могат да се възползват софиянци.
На въпроса дали въпреки всичко измененията няма да оставят законови " малки врати ", които да разрешат построяването на хотели в предпазената зона, Той добави, че в последните години дървесният ресурс в парк " Пирин " се е нараснал с 2 хиляди хектара и е в доста положително положение.
От Министерство на околната среда и водите споделиха още, че след инспекции на прокуратурата няма открити законови нарушавания от страна на концесионера над Банско. В момента министерството води дело против него, само че то е поради неплатена концесионна такса.
Под внимание ще бъдат взети и настояванията на локалните поданици, които упорстват за построяването на втори въжен превоз над курорта. Според Димов тяхното мнение е от голямо значение, само че преди всичко остава съобразяването с природата.
" В парка е позволена само санитарна сеч, това е детайл на положително стопанисване ", отговори Димов на въпрос за изсичането на горите. " Всеки млад бор може да стане остарял, а всеки остарял - в миналото е бил млад ", беше отговорът на министъра дали 5 млади бора могат да компенсират една остаряла вековна мура.
" Таксата на концесионера се дефинира на база доходи, а не от втората въжена линия ", сподели Димов по въпроса ще се усили ли таксата на концесионера, след построяването на втори въжен превоз.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Политика  Симеонов: Осем от министрите гласоподаваха срещу Истанбулската спогодба Симеонов: Осем от министрите гласоподаваха срещу Истанбулската спогодба  Ратифицирането на Истанбулската спогодба няма да задължи България да признае еднополовите бракове Ратифицирането на Истанбулската спогодба няма да задължи България да признае еднополовите бракове  Правителството утвърди Истанбулската спогодба за отбрана от домашно принуждение Правителството утвърди Истанбулската спогодба за отбрана от домашно принуждение  Българска академия на науките си извоюва още пари, държавното управление публично даде нови 15 млн. лева Българска академия на науките си извоюва още пари, държавното управление публично даде нови 15 млн. лева  Румен Петков: Не мисля, че мандатът на Борисов ще бъде изкаран Румен Петков: Не мисля, че мандатът на Борисов ще бъде изкаран Интервю Още Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата на огромния град
Предлагаме ви изявление с Васил Станчев – кметът на най-...
Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателст Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Външно изрази терзанието си от случва...
Министерството на външните работи на България изрази безпокойството си от протичащото се в Иран, където към този момент шести ден не престават антип...
Лукойл става общоприет спонсор на баскетбо... Политическото придвижване на Божидар Димитров... Продажбата на марихуана за развлечение в Ка... Винетки се продават в над 3 000 пункта НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Откриха пет натрупа в къща в Нови Искър*
Пет натрупа - на двама мъже, две дами и момче, са били открити в къща в Нови Искър през днешния ден следобед, оповестиха от столичната полиция. Малко...
Съсед на убитото семейство в Нови Искър тв... Дневен хороскоп за 3 януари Тежка злополука затвори пътя Русе – Бяла... Цветан Цветанов и Веселин Маринов пеят за... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Путин ще завоюва изборите в Русия въпрек...
Докато стоеше пред завода „ Горки “ в Нижни Новгород при започване на декември и заобиколен от служащи в сини якета, съветският п...
Царското семейство посрещна новата година... Ратифицирането на Истанбулската спогодба... Христо Иванов за ветото: Позицията на през... 44-годишна жена е оповестена са търсене във...  www.expert.bg  Изплащат пенсиите от 8 януари Изплащат пенсиите от 8 януари  Любимият трик на Бил Гейтс и Ричард Брансън за повече работливост Любимият трик на Бил Гейтс и Ричард Бран...  Четири български компании са локални финалисти в Chivas Venture Четири български компании са локални фина...  За първи път страна разгласи за нелегално неравенството в заплащането на мъже и дами За първи път страна разгласи за нелегално...  www.iwoman.bg  Какво може да научим от таралежите Какво може да научим от таралежите  Как целуват другите зодии - част 1 Как целуват другите зодии - част 1  Playboy стопира да излиза на хартия? Playboy стопира да излиза на хартия?  6 супер странни неща, които дамите харесват в мъжете 6 супер странни неща, които дамите харес...  http://www.sportlive.bg  Дембеле към този момент е изцяло подготвен за игра Дембеле към този момент е изцяло подготвен за игра  Разкриха за какво Давид Силва пропусна 4 тренировки Разкриха за какво Давид Силва пропусна 4 тре...  ММС разгласи публично: ЦСКА-София печели състезанието за ММС разгласи публично: ЦСКА-София печели к...  Гришо и Харисън с нова победа в Австралия Гришо и Харисън с нова победа в Австрали... Интервю Още Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата на огромния град
Предлагаме ви изявление с Васил Станчев – кметът на най-...
Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Кметът на Мадан: Нямаме заеми и задължения, а общинската ни болница Светослав Георгиев, хотел " Маринела ": Посрещаме европредседателст Победителите в " Сграда на годината ": София има потребност от същински Нови Най-четени Най-коментирани Майка осъди сина си да ѝ компенсира грижите по развъждането му... 27 0 Пучдемон обмисля да се върне в Испания в багажника на кола... 59 0 Издирваната Кети Кюхова е убита и изхвърлена в бунар... 328 0 Гришо и Харисън стигнаха полуфиналите на двойки в Бризбън... 128 0 Нова услуга в Бургас - " мъж на час "... 178 0 Откриха пет натрупа в къща в Нови Искър* 6061 2 Съсед на убитото семейство в Нови Искър твърди, че Кети е открита мъртва 5356
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР