Кметът на Асеновград Емил Караиванов излезе с официално изявление след

...
Кметът на Асеновград Емил Караиванов излезе с официално изявление след
Коментари Харесай

Кметът на Асеновград ще инициира кръгла маса за реална политика по проблемите с ромите

Кметът на Асеновград Емил Караиванов излезе с публично изказване след следващия митинг в града и във връзка създалата се обстановка след побоя на млади спортисти от страна на група роми.

Той беше безапелационен, че поддържа настояванията на протестиращите, благодари на съгражданите си за културното им държание и съобщи, че казусът в Асеновград е народен, поради което има намерение да инициира предизвиквам Национална кръгла маса за действителна политика по проблемите с ромския етнос и неговата интеграция по ефикасен метод.

Ето какво гласи изказването на кмета на Асеновград:

В тежката обстановка, в която попадна Асеновград след случая край „ 40-те извора ", ясно осъзнавам, че като кмет съм задължен да отвръщам извънредно отговорно. От самото начало на събитията съм реагирал след деликатно прецизиране на всички условия и реакции на жителите и институциите. Моята позиция бе открита във всеки един стадий на няколкодневното гражданско напрежение.

За мен бе извънредно значимо оповестеният за неделя вечерта цивилен митинг да премине рационално, хората да имат право да си изразят настояванията, без от това да последват ексцесии, провокации, ново напрежение и да има потърпевши хора. Искам да се знае ясно, че изрично поддържам рационалните претенции на асеновградчани за успокоение и сигурност в града, както и това, че всички жители имат равни права, само че и отговорности и отговорности пред закона. В този смисъл съм един от тях и нося отговорността като кмет на града.

Затова в този момент, часове след този митинг, желая да кажа, че съм задоволен от обстоятелството, че моите съграждани не позволиха моментите на провокации към вълнения или принуждение да ескалират. А опити за това не липсваха, най-много от външни групи хора. Не би трябвало да омаловажаваме приноса на полиция, жандармерия и голяма част от протестиращите, които се държаха отговорно и устояха на опитите Асеновград да бъде рисково дестабилизиран.

За всички асеновградчани, а евентуално и за цялата страна, стана ясно, че голяма част от настояванията на митинга от неделя вечерта, а и в дните преди този момент, са извънредно въпрос и проблем на национална политика. Категоричен съм, както и хиляди асеновградчани с мен, че и решенията като действителна ефикасна политика също би трябвало да бъдат национални. Само тогава митинги като неделния в Асеновград няма да се повтарят в подобен мащаб и в други български градове.

В този смисъл като кмет на един прелестен български град, придобил справедливо през десетилетията етикета на общество с етническа и верска приемливост, си разрешавам да предизвиквам Национална кръгла маса за действителна политика по проблемите с ромския етнос и неговата интеграция по ефикасен метод. Позволявам си публично да поканя като базисни сътрудници в подобен конгрес представители на държавната власт - парламент и държавно управление, националния омбудсман на Републиката и Националното съдружие на общините в Република България. Останалите участници, както и формата и продължителността на въпросната Национална кръгла маса, подлежат на открит спор и консенсус. Община Асеновград е подготвена да даде домакинство и нужната логистика за работа на подобен конгрес с безапелационната вяра, че от него ще има резултат, оценен от обществото.

Що се отнася до претенциите, които протестиращите асеновградчани, насочиха към община Асеновград и мен като кмет, държа да препотвърдя поетите от мен задължения и действителни дейности. От средата на предходната седмица с моя заповед е образувана и работи комисия по оглед на противозаконното застрояване, изключително зоната, отвън регулацията на града. Законовата процедура против противозаконните къщи не е толкоз бърза, само че задължението ни е да я доведем до дъно.

От органите на Министерство на вътрешните работи към този момент оповестиха, че в предходните дни е осъществена експедитивна инспекция на адресните регистрации в квартал „ Лозница ". От 2014 година работи моя заповед за възбрана напредване с каруци из Асеновград. Гарантирам, че ще бъдем още по-решителни против тази потвърдена заплаха по улиците на града. В общината работи възбрана за напредването с каруци по главните улици. Тя ще бъде прилагана в цялата й суровост.

В дните на митинга моите съграждани заслужено желаеха по-интензивна обезпеченост на Асеновград с полицейско наличие. През обществените мрежи се появиха претенции на асеновградчани за увеличение с до 70% полицейското наличие. Това е мотив страната да отреагира на такива претенции.

И за Асеновград, и за цялото ни общество, следва всички управляващи и жители да решаваме проблемите с ромския етнос, тъй че да не се позволява ненавист у едни и боязън от разпра у други. Всички знаем, че живеем в мъчно време и провокациите за дестабилизация могат да дойдат отвред. Но ние не би трябвало да ги позволяваме. Вярвам, че положителните решенията са вероятни и изпълними.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР