Кметът на американския град Сиатъл Ед Мъри се обяви за

...
Кметът на американския град Сиатъл Ед Мъри се обяви за
Коментари Харесай

Сиатъл премахва паметник на Ленин, дело на български скулптор

Кметът на американския град Сиатъл Ед Мъри се разгласи за унищожаване на монументи на Ленин и на конфедералисти от Гражданската война, защото по думите му те символизират " исторически неправди " и идеологизират омразата, расизма и насилието.

Двата монумента се намират на терени, които са частна благосъстоятелност. Въпреки това те са на обществени и доста посещавани места, по тази причина градоначалникът счита, че е редно да бъдат отстранен.

" Не единствено че символизират исторически неправди, а и с наличието си предизвикват болежка на тези, чиито фамилии са наранени от тези зверства ", показва кметът, представен от в. " Сиатъл таймс ".

" Никога не би трябвало да забравяме историята си, само че и не би трябвало да идеализираме фигури, които са направили страшни зверства и са желали да разделят хората съгласно това кои са и от кое място идват ", прибавя Ед Мъри.

Паметникът на Ленин събра група протестиращи в сряда след кървавите събития в Шарлотсвил. Той постоянно е обект на посягане - боядисват ръката му с червена багра като знак на кръвта, с която е окървавена.

Статуята е дело на българския ваятел Емил Венков, който умря по-рано тази година. Тя била основана, с цел да бъда сложена в Съюз на съветските социалистически републики през 1988 година Изработена е от бронз и тежи към 8 тона. След рухването на режима статуята отпътувала за Чехословакия и била сложена в град Попрат, през днешния ден част от Словакия. Там била изплатена от американец, който ипотекирал къщата си, с цел да заплати превоза на паметника до американския Северозапад. Цялата интервенция му коствала 40 000 $. Новият притежател се казвал Луис Карпентър - строителен бизнесмен, който строял домове за словашките изселници в Сиатъл.

Днес статуята се намира в квартал Фримонт и е туристическа атракция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР