Кметът Калин Каменов поднесе цветя пред паметния знак за загиналите

...
Кметът Калин Каменов поднесе цветя пред паметния знак за загиналите
Коментари Харесай

Кметът Калин Каменов поднесе цветя пред паметния знак за загиналите в голямото наводнение във Враца /снимки/

Кметът Калин Каменов сервира цветя пред паметния знак за починалите в огромното наводняване на 1 май през далечната 1966 година. Градоначалникът на Враца отдаде своя респект и реверанс пред жертвите на трагичното събитие, в което стотици поданици на село Згориград и Враца губят живота си.
Ужасният случай е породен преди 54 години от разкъсване на стената на хвостохранилището на флотационната фабрика към мина „ Плакалница”, намираща се във Врачанския балкан над врачанското село.
Образувалата се приливна вълна от 500 000 кубически метра отпадни води потегля по поречието на Лева, като опустошава по пътя си къщи дружно с хората в тях, събрали се по обяд в празничния ден. Близо 3 –метровата вълна минава през Згориград и кварталите на Враца край реката, като отнася стотици хора, които се връщат от първомайска манифестация.
Трагичното събитие води до стотици обезобразени до неразбираемост трупове, 2 000 ранени, над 310 фамилии са останали без дом, 156 са разрушените къщи и над 1 000 са с отнесени от стихията покриви. Официално се приказва за 118 починали, само че съгласно очевидци на събитието починалите са били към 500. В трагичния доклад не са включени 12 деца, които си играели покрай реката и изчезнали безследно. Последните удавили се в стихията хора са открити няколко дни след 1 май на 40 км от Враца по поречието на реката.
Преди две години, в региона на „ Червения площад “, във Враца беше открит незабравим знак за починалите в една от най-зловещите нещастия в новата история на България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР