Кметът Калин Каменов и актьорът Филип Трифонов откриха официално паметник-чешма

...
Кметът Калин Каменов и актьорът Филип Трифонов откриха официално паметник-чешма
Коментари Харесай

Откриха паметник на кинорежисьора Людмил Кирков във Враца

Кметът Калин Каменов и артистът Филип Трифонов откриха публично паметник-чешма на емблематичния кинорежисьор Людмил Кирков, роден във Враца и снимал едни от най-великите български филми - „ Момчето си отива “, „ Оркестър без име “, „ Селянинът с колелото “.
„ Горд съм, че съм кмет на жители, които съхраняват предишното и паметта на своите видни персони. Преди години Людмил Кирков увековечи Враца във кино лентата „ Момчето си отива “, през днешния ден ние продължаваме неговото дело. Именно това ни прави мощни и единни. С построяването на паметника-чешма за нашия прочут съгражданин и наличието на Филип Трифонов, изиграл ролята на Ран, ние доказахме, че „ Момчето не си отива “. Благодаря на всички, които подариха средства за реализирането на плана, както и на скулптора Милен Каменов. Нека пазим направеното и да продължаваме да развиваме нашия град! “, съобщи кметът Каменов при откриването на паметника на световноизвестния кинорежисьор.
Актьорът Филип Трифонов показа, че приема Враца като собствен втори роден град, тъй като е надълбоко обвързван с него. „ Няма по-логично от това, паметникът за Людмил Кирков да бъде открит в Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност. Поздравявам кмета Каменов, скулптора Милен Каменов, донорите и всички поданици на Враца, от името на кинематографистите в България. Бъдете горди, тъй като градът ви е дом на персони като проф. Андрей Николов, Мистер Сенко и Людмил Кирков! Честит празник! “ – с тези думи Филип Трифонов се обърна към присъстващите.
Паметникът-чешма бе осветлен от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.
Идеята за основаване на монумента е на Инициативен комитет „ В памет на Людмил Кирков “, с ръководител Филип Трифонов и зам.-председател - Евелина Васкова, шеф на Дома на науката и техниката. Средствата за построяването на барелефа и цялостната архитектурна комбинация са събрани посредством дарения на частни лица, сдружения, компании и от извършени благотворителни начинания в града.
Автор на паметника е скулпторът Милен Каменов. Модерната визия е подчинена на формата на кинолента, съчетаваща чешма и барелеф, пластично построен, извисяващ се над композицията, тъй че всеки отпивайки от „ извора “ да направи своя алегоричен реверанс пред гения на бележития врачанин - Людмил Кирков. На постамента са изписани биографични и кинематографични данни за врачанина.
На формалното разкриване на паметник-чешмата участваха министърът на районното развиване и благоустройството инж. Петя Аврамова, регионалният шеф Малина Николова, ръководителят на общинския съвет Румен Антов, общинският консултант доктор Иво Ралчовски, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, основният проектант на Община Враца Чавдар Спасов, донори, както и  десетки признателни врачани и посетители на града.
В знак на поклонение и респект пред паметника бяха поднесени цветя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР