Кметът Иван Тотев за първи път се включи в традиционния

...
Кметът Иван Тотев за първи път се включи в традиционния
Коментари Харесай

Кметът сръбна за сефте кафе на толерантността

Кметът Иван Тотев за първи път се включи в обичайния обред Кафе на толерантността. Инициативата на фондация „ Задено ” и Районното мюфтийство се организира за четвърта година като знак на благосклонност и съгласие сред другите общности под тепетата след похищението върху Джумая джамия през 2015 година Градоначалникът получава предложения и за всички празници на мюсюлманите, само че за първи път се отзовава персонално.

„ Това е традиция, която към този момент се случва няколко пъти в годината. Само преди няколко седмици имахме молитвена закуска, на която имаше представители на мюсюлманската, еврейската, арменската общественост – напомни Тотев. - Когато сме дружно, вършим прелестни неща за града, за всяка общественост и за страната. Това е доста добър заразяващ образец, изключително на фона на това, което се случва в света в последните години. Духът на тази страна и този град е направил по този начин, че да живеем дружно. И виждаме изгодите от това. Когато сме дружно, всичко е супер! ”.

На турско кафе, шербет и саралия седнаха още основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи, районният Танер Вели и хасковският мюфтия Басри Еминефенди, ръководителят на общинския съвет Савина Петкова, турският консул Хюсейин Ергани, представители на еврейската, съветската, италианската общественост, на Българо-турското сдружение и фондация „ Заедно ”. Спешен ангажимент попречи на регионалния шеф Здравко Димитров да се причисли, нямаше и делегат на православната черква.

„ Пловдив е град, който е бил отечество на хора от доста етноси и разнообразни религии. Съжителството на разнообразни вероизповедания не е нещо ново – епохи наред ние живеем дружно. Да се събираме всяка година на тази дата да пием кафе, да се срещнем с другари, да си заменяем по някоя приказка, да забележим какво е тяхното състояние, да опитаме да сме потребни едни на други – прикани основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи. - Надявам се тази традиция да продължи, тъй като хората имат нужда да бъдат близо едни до други, да си оказват помощ, да се почитат. Живеем в динамичен свят, в който за жалост човещината или е намаляла, или е изчезнала. Затова като жители на тази страна, би трябвало да създадем всичко по силите ни да допринесем с нещо за заздравяването на положителните връзки ”.

Главният мюфтия акцентира, че с благосклонност разликите могат да бъдат преодолени, а България може да е образец за това освен за Европа, само че и за свята. „ Във време, когато се пролива кръв в името на религията и за огромно страдание виждаме, че този, който убива, и този, който убиват, са от една и съща религия, неверната визия за религията и за етноса, неверната визия за национализма водят до пагубни резултати. Ние можем да се похвалим, че българският народ не позволява такива стълкновения ”, сподели още Хаджи.

Турският дипломат Хасан Улусой пропусна срещата, защото е в чужбина, само че прати хабер по генералния консул в Пловдив Хюсейн Ер
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР