Кметът Иван Портних и Мария Габриел – еврокомисар по цифровата

...
Кметът Иван Портних и Мария Габриел – еврокомисар по цифровата
Коментари Харесай

Кметът Иван Портних и еврокомисарят Мария Габриел посетиха Математическата гимназия

Кметът Иван Портних и Мария Габриел – еврокомисар по цифровата стопанска система и общество, посетиха Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “. Визитата бе част от програмата на еврокомисаря във Варна, която дойде в морската столица, с цел да открие високотехнологичната конференция Innowave Summit 2018.

„ Гордеем се с нашите възпитаници, които печелят доста оценки в разнообразни интернационалните надпревари. Работим за създаване на нова постройка на учебното заведение, за основаване на модерни новаторски условия за обучение и образование “, съобщи кметът. Еврокомисар Мария Габриел поздрави екипа на учебното заведение и учениците, като им пожела доста нови триумфи. „ Всичко зависи от Вас, от фантазиите и упоритата Ви работа. А ние от своя страна постоянно ще Ви поддържаме “, сподели тя.

Гостите бяха поканени да влязат в час по география в 6-ти клас, провеждан в цифрова стая, основана по план на ученици на гимназията. След това възпитаници показаха свои планове, взели участие в Европейската седмица на програмирането. Проект “Airduino ”, създаден от Петър Петров - 11 клас, с началник Елеонора Павлова, който развива приложна стратегия за мониторинг на качеството на въздуха в затворени помещения; „ Зелено око ” - преносима станция, която събира данни за положението на въздуха в ниската атмосфера. Проектът е създаден от екип от възпитаници от клуба по роботика към гимназията, с началник инж. Костадин Левков, Сиана Дичева 11 клас, десетокласниците Асен Доцински, Полина Бодурова, Борис Шабарков и учениците от 9-ти клас - Христо Денев, Мирослав Атанасов и Мартин Генчев. Интерес провокираха и плановете - метерологичен пикосателит " VITUSAT-1 ", Cansat- създаден от възпитаници от клуба по роботика, подкрепят от Европейската галактическа организация, както и Марсианска лаборатория - план за колония на Марс на учениците Атанас Симов 11 клас и Михаил Серафимов 10 клас, спечелил първо място на полуфинала на европейски галактически конкурс “Одисей ” през май 2018 година в Гърция.

Еврокомисар Мария Габриел и кметът Иван Портних разговаряха и с призьори от интернационалните надпревари през образователната 2017/2018г.: Александър Кръстев - 12 клас - златен медалист от Европейската олимпиада, Международната олимпиада и надпреварата “Romаnian masters ” по информатика; Иво Карагьозов - 11 клас - сребърен орден от надпреварата “Romаnian masters ” по информатика; Марк Киричев - 10 клас - притежател на сребърен орден от Европейската олимпиада по естествени науки и бронзов от математическо съревнование във Филипини; Дилян Пенев - 12 клас, участник в интернационалната олимпиада по география; Калина Георгиева 11 клас - участник в интернационалната олимпиада по астрономия; Мирослав Маринов 11 клас - един от участниците в тима на гимназията в Световната гимназиада по лека атлетика, спечелил първа място в “Културната щафета ”. Зам.-директорът на учебното заведение Евгения Михайлова показа, че гимназията е новаторско учебно заведение и работи по три плана: развиване на прочувствена просветеност у учениците в прогимназиален етап; развиване на личностни умения в първи гимназиален стадий на база образованието по философия и синхронизиране образованието по естествени науки в първи гимназиален стадий. Предизвикателство за управлението на гимназията, педагогическия колектив и учениците са опазване на положителните обичаи, осъвременяване на образованието, в унисон с новите трендове посредством потребление на модерни средства и технологии; присъединяване в проектирането и оборудването на новата постройка на гимназията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР