Кметът Добри Беливанов е подал сигнал до Районна прокуратура –

...
Кметът Добри Беливанов е подал сигнал до Районна прокуратура –
Коментари Харесай

Прокуратурата удари далаверата с фалшиви документи за общински жилища в Хасково

Кметът Добри Беливанов е подал сигнал до Районна прокуратура – Хасково за неистинен документи за общински жилища, оповестява Haskovo.info от общината. В него се споделя, че на 31 юли е извършено съвещание на Комисия за разглеждане документи за пренастаняване на хора в общински жилища, чиито контракти са изтекли или следва да изтекат.
Впоследствие след правене на протокола е открито, че в него е вписано, че комисията е взела решение да пренастани в общинско жилище Айше Колева. Нейни документи не са се разглеждали по време на съвещанието.
Извършена е инспекция и изискана цялата кореспонденция за това лице от служителя, който е следвало да изготви протокола и надлежно дава отговор за преписките на настанените лица в общински жилища – Галина Савова – младши специалист “Жилищна политика” в общината.
От преписката е видно, че на 31 октомври 2017 година Айше Колева е подала документи за регистриране в картотеката на нуждаещите се лица от жилища и е вписана в нея. В преписката на Колева се съдържа цветно копие на заповед от 10 март 2018 година, като датата е поправяна – било е 10 януари, с която Колева се настанява в общинско жилище на улица “Акация” № 42-46, вх. А, ет. 7, апартамент 91. Оригиналът на тази заповед не е открит. В същото време, при инспекция в регистъра на заповедите, който се води в работа “Деловодство” се открива, че е налична заповед от 10 януари 2018 година, само че с радикално друго наличие – приключва се наемното правно отношение с Вардар Маджаров за апартамент №26 в квартал “Орфей” №29, вх. А, етаж 1.
При инспекция на Протокол №5 от 28 февруари 2018 година на Комисията по жилищно настаняване при община Хасково е видно, че са правени промени с коректор по номерацията на протокола. Има и подозрение, че след правенето на протокола някой е подменил първия лист от него, като е сложил друго наличие и е оставил единствено втория, който съдържа подписите на длъжностните лица.
В преписката се съдържа и контракт от 10 март 2018 година сред община Хасково и Айше Колева за наем на апартамент №91 на улица “Акация” №42-46, вх. А, ет. 7. Такъв контракт не се съдържа в регистъра на договорите. В същото време се съдържа контракт със същия номер, само че от месец май и касае напълно друг предмет и страни.
При осъществена инспекция е открито, че във въпросния апартамент №91 е бил настанен Аптурахим Юсеин, който обаче е умрял през февруари 2018 година, след което наем за този апартамент в общината не е постъпвал и надлежно апартаментът се е водел като свободен.
На 20 август 2018 година е осъществена инспекция от чиновници на общината, при която е открито, че в жилището живеят наемодатели от няколко месеца. В банковата сметка на общината не са постъпвали средства от наем от Айше Колева.
Беливанов моли прокуратурата да извърши инспекция и при положение, че се открият данни за осъществено закононарушение да се образува наказателно произвеждане против отговорните лица.
От прокуратурата оповестиха, че към този момент е формирана инспекция за определяне на осъществено закононарушение от общ темперамент, вероятно документно закононарушение, по отношение на настаняване на нуждаещи се лица в общински жилища в Хасково.
Сигналът от Беливанов е подаден на 22 август, а два дни по-късно от прокуратурата са образували инспекцията. Определен е едномесечен период за осъществяването й. Ще се ревизира документи, ще се снемат пояснения от чиновници на община Хасково, наранени лица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР