Кмет от Подмосковието дойде в карловското село Столетово, за да

...
Кмет от Подмосковието дойде в карловското село Столетово, за да
Коментари Харесай

Кмет от Подмосковието и карловци почетоха ген. Столетов

Кмет от Подмосковието пристигна в карловското село Столетово, с цел да благодари на локалните поданици за съхранената памет за военачалник Николай Столетов, пълководец на Българското опълчение в Руско-турската освободителна война 1877-78 година. Олга Деева, кмет на град Владимир, където е родовото имение на Столетови, бе посрещната на първо време в Карлово от заместник-кмета на общината инж. Стойо Карагенски. Тя и съпровождащите я чиновници от администрацията бяха посетители на Празника на розите.

След това групата от град Владимир посети Столетово – единственото обитаемо място, което носи името на ген. Столетов. Кметът на селото Мирослав Колев и девойки в национални носии сервираха на гостите питка със сол, букетчета от свежи маслодайни рози и сувенири.

Там Олга Деева връчи приветствен адрес на някогашния кмет на селото Славчо Тодоров за приноса му за опазване на историята.

По негова самодейност преди повече от четвърт век бяха открити контакти с потомците на ген. Столетов и в селото бе построен бюст-паметника на командира на Българското опълчение.

По-късно контактите с град Владимир бяха разширени. Скулпторът Димитър Рашков, който е създател на паметника в Столетово, създаде още два паметника – на ген. Николай Столетов и на неговия брат – физикът Александър Столетов. Те бяха дарени на университета в град Владимир. Димитър Рашков и предприемачът Валентин Матеев също участваха в срещата в Столетово.

След формалната част гостите посетиха етнографската колекция в постройката на бившето началното учебно заведение. Там разгледаха и специфичния ъгъл, предназначен за ген. Столетов.

Десетки жителите от селото пристигнаха да поздравят гостите от родния град на ген. Столетов и да засвидетелстват благодарност към съветските и български воини, взели участие в Руско-турската освободителна война.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР