Кмет от главната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Турция

...
Кмет от главната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Турция
Коментари Харесай

Кмет от водещата опозиционна партия в Турция е арестуван за връзки с Гюлен

Кмет от основната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) в Турция е задържан поради изказвания, че е част от мрежата, направила опита за прелом през юли предходната година. Това заяви прокуратура в провинция Измир, предадоха Анадолската организация и " Ройтерс ".

Ибрахим Бурак Оуз стана кмет на Урла - един от окръзите на Измир, провинция с население над 4.3 млн. души, а в едноименния му административен център живеят едвам десетки хиляди.

Арестът му обаче е алегоричен и разсъни мощно неодобрение у РНП - за пръв път от локалните избори напролет, пагубен удар за ръководещите, се ползва такава мярка за кмет от най-голямата съпротива. Именно РНП (бившите кемалисти) бяха движещата мощ зад Екрем Имамоглу, спечелил кметското място в Истанбул след мощно оспорвани и даже повторени избори тази година.

Проправителственият " Дейли сабах " написа, че Оуз е разговарял по телефона с така наречен секрети имами на придвижването. В терминологията на властта това са цивилни, които работят " проникналите " в армията гюленисти. Ръководителят на измирския клон на РНП Дениз Юджел отхвърли обвиняванията и съобщи в " Туитър ", че " няма късмет FETÖ (съкращение, обещано от Анкара на придвижването на Гюлен, което самата организация не употребява - бел. ред.) да е оживяла в РНП. "

Оуз е един от многото (около 170) души, арестувани през днешния ден в Турция по съмнения за връзки с духовника Фетхуллах Гюлен и придвижването му, което Анкара счита за терористична организация и отбелязва с буквите FETÖ. За разлика от него останалите са обвинени, че са изпозвали криптираното приложение " Байлок ", което турските управляващи считат, че е помогнало за образуване на несполучливия опит. Задържаните в очакване на развой поради хипотетични връзки с Гюлен са десетки хиляди, уволнените или отстранени държавни чиновници, военни и други - над 150 хиляди

Той обаче не е първият отхвърлен кмет от вота на 31 март насам. Това към този момент се случи с няколко десетки определени от прокюрдската Демократична партия на народите поради хипотетични връзки с кюрдски бунтовници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР