Кмет и общински съветници в Златарица са в люта война

...
Кмет и общински съветници в Златарица са в люта война
Коментари Харесай

Пламна война между кмет и съветници в Златарица заради общински гори

Кмет и общински съветници в Златарица са в люта война поради стопанисването на 16 000 общински гори. Градоначалникът Пенчо Чанев и локалните парламентаристи от три месеца заливат институциите с тъжби. Гневът на кмета, който ръководи втори мандат Община Златарица бил провокиран от изненадващата самодейност на шестима общински съветници, които задействали регистрирация на общинско сдружение „ Златаришка гора ”.
 chanev Пенчо Чанев
„ За шеф е назначен човек, който няма нужната подготовка. Според условията той би трябвало да е магистър и да има най-малко 3 години стаж по специалността. Освен това в решението на Общинския съвет не е упоменато чия благосъстоятелност са горите, които ще се секат и по какъв начин ще се разпореждат с тях. Оспорих нередностите, само че Общинският съвет удостовери назначението, регионалният шеф и прокуратурата си замълчаха по отношение на тези нарушавания, а Изпълнителната Агенция по горите направиха регистрация ”, акцентира Пенчо Чанев.

Той удостовери, че претекстът на съветниците да основат новата общинска конструкция е, че общината не ръководи добре горския фонд.

„ Това въобще не е правилно, тъй като имаме към 40 000 лв. насъбрано салдо като всяка година от дърводобивната активност, общината е на облага. Хората в Община Златарица не остават без дърва.  Освен това Общинският съвет желае да задължи кмета да даде безлихвен заем от 20 000 лв. за новото сдружение. Общината обаче не е банка ”, безапелационен е Чанев.

Градоначалникът не крие съмненията си, че се цели да се сътвори нова конструкция, която обслужва частни ползи. Пенчо Чанев споделя още, че предложил на основателите да се подписа контракт с Държавното горско стопанство в Елена, само че общинарите не се съгласили.
 stefan-branzelov Стефан Бранзелов
„ Казусът стигна до Административният съд във Велико Търново, който се произнесе в наша изгода. Целта за основаването на сдружението е отсега нататък с изключение на със стопанисването на горите, да се реализират и други общински действия, измежду които са домашния обществен патронаж, снегопочистването, ритуалите, сметосъбирането. Искаме по този метод да понижим цените на осъществяваните услуги, тъй като сега те са поверени на частни компании,  а локалното население недоволства от безпричинно повишени цени ”, разяснява пред „ Труд ” ръководителят на Общинския съвет в Златарица Стефан Бранзелов.

Той и още двама съветника още през март са подали тъжба до Окръжната прокуратура във Велико Търново, до Изпълнителната организация по горите и Агенция Държавна финансова ревизия, в която упорстват за инспекция на разпореждането с горския фонд.

„ Има подозрения, че от 10 години на търговете за дърводобив се явяват компании зад, които стоят едни и същи лица. Не се съблюдават и ценоразписите за физически и за юридически клиенти. Чакаме констатациите на способените органи по подадения от нас сигнал ”, споделят още общинските съветници.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР