Ключовото нещо на влизането ни в еврозоната е при какъв

...
Ключовото нещо на влизането ни в еврозоната е при какъв
Коментари Харесай

Стефан Софиянски: Трябва да покажем развитие и тогава да влезем в еврозоната

„ Ключовото нещо на влизането ни в еврозоната е при какъв курс на лв. ще влезем в еврозоната. Ако влезем в този момент, ние запечатваме мястото си на последна най-бедна страна в Европа. Ние би трябвало да покажем развиване и тогава да влезем в еврозоната “. Това съобщи в предаването „ 12+4 “ финансистът Стефан Софиянски. Той изясни:

„ Твърд последовател съм на въвеждането на еврото. Правителството обаче би трябвало да се концентрира върху основаване на удобна среда за насърчаване на българската стопанска система. Когато достигнем напредък от 6-8%, при такова развиване на стопанската система ни би трябвало една по-суверенна българска банка, т.е. валутният ръб ще ни тежи. Когато получим този висок напредък и излезем от валутния ръб, банката суверенно дефинира курса на българския лев според от съответни индикатори. Тогава би било рационално да потърсим по-благоприятен курс на лв. “.

Влизането ни в еврозоната не би трябвало да е самоцел, а би трябвало да влезем по този начин, че да използваме това като инструмент за повишаване на стандарта на живот на хората, което е доста мъчно, акцентира Софиянски.

Според него би трябвало да се види образеца на последните 3 страни, влезнали в еврозоната – Словения, Словакия и Естония. Те са имали извънредно висок стопански напредък преди влизането в еврозоната – сред 6 и 10%, акцентира той и добави, че нашият напредък е сред 2,5 – 3,5%:

„ Имаме доста постепенно развиване. Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, която има Брутният вътрешен продукт на глава от популацията по-малко от 10 000 евро. Влизането в еврозоната има две измерения – по какъв начин ще се отрази на елементарния човек и по какъв начин ще се отрази на бизнеса. Влизането ни в зоната би трябвало да е при доста по-висок стопански напредък. Икономиката ни да се развива бурно, позитивно. Тогава тя ще бъде тази, която ще поеме удара от влизането в еврозоната. За страдание, ние доста постепенно качваме Брутният вътрешен продукт, имаме доста невисок напредък и на фона на евросредствата, които получаваме като външно финансиране и на фона на удвоената задлъжнялост /бел. ред. външния дълг/, ние нямаме съответен напредък на стопанската система, т.е. неприятно се ръководят обществените финанси. Трябва да настроим нашата стопанска система по този начин, че тя да получи инерцията и когато влезем в еврозоната, тя да поеме това разтърсване по пътя на увеличение на приходите на хората. Тогава към този момент влизането в еврозоната ще бъде инструментът, с който ще се вдигне стандартът на българина “.

Притесненията на Софиянски са, че настоящето държавно управление даже не си слага тези критерии. Той сподели, че не вижда капацитет в сегашните ръководещи да осъществят такава амбициозна стратегия. Трябва динамично държавно управление и радикална промяна, безапелационен е той и добави, че с такова държавно управление това може да се случи за 3-4 години.

" Имаме неопределен парламент и безлично държавно управление. Липсата на престиж провокира непрекъснатите обществени безредици. Тази неустановеност мен ме тревожи. Ако желаеме да се вдигнем, би трябвало да имаме цел ". 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР