Ключово значение за адаптирането към променящия се свят на труда

...
Ключово значение за адаптирането към променящия се свят на труда
Коментари Харесай

Повечето работни места могат да бъдат частично автоматизирани

Ключово значение за адаптирането към изменящия се свят на труда имат подобряването на образованието и ученето през целия живот

Технологичният прогрес е от основно значение за увеличение на общата продуктивност, само че е обвързван с повишение на прага на уменията, определящи пригодността за претовареност

Развитието на технологиите основава неустановеност по отношение на бъдещите последствия от автоматизацията и цифровизацията, сочи годишният обзор на Европейската комисия за заетостта и общественото развиване, отдаден на изменящия се свят на труда.

„ Европейската стопанска система нараства по-бързо и отмерено, в сравнение с преди. Това благоприятства заетостта, укрепва приходите на семействата и усъвършенства обществените условия. Технологичните промени имат огромен капацитет за поощряване на растежа и основаване на работни места, само че единствено в случай че ние сме тези, които моделират тази смяна “, съобщи комисарят, отговарящ за заетостта, обществените въпроси, уменията и трудовата подвижност – Мариан Тейсен.

Според него, европейският дирек на обществените права служи за ориентир по какъв начин всички да се подготвим за това видоизменение. „ Нашите оферти са реализация на стълба на процедура посредством даване на европейците на по-добро обучение и умения през целия им живот, както и посредством гарантиране на съществени права на всички служащи в бързо изменящата се сфера на труда чрез транспарантни и предвидими условия на труд и достъп до обществена протекция “, уточни още Тейсън.
още по тематиката
Технологичният прогрес е от основно значение за увеличение на общата продуктивност. Същевременно този прогрес е обвързван със подмяна на рутинните задания, неизискващи висока подготовка, и с повишение на прага на уменията, определящи пригодността за претовареност.

Въпреки че няма изрично умозаключение по отношение на възможната степен на влияние на технологиите върху работните места, изследванията демонстрират, че при съществуване на повтарящи се рутинни задания работните места са най-податливи на цялостна или частична автоматизация; съгласно едно изследване от 37% до 69% от работните места биха могли да бъдат отчасти автоматизирани в близко бъдеще.

Ключово значение за адаптирането към изменящия се свят на труда имат подобряването на образованието и ученето през целия живот, както и това да се подсигурява, че пазарът на труда и институциите за обществена протекция са съобразени с тази цел. Чрез своите стратегии и партньорства Комисията основава благоприятни условия за хората в Европа да придобият по-високи умения на всички нива.

Новите технологии способстват за увеличение на броя на работещите с ексцентрична претовареност и на независимо заетите лица. Ползите се показват в нараснала еластичност и по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот, като се оферират и нови благоприятни условия за хората, в това число хората с увреждания и възрастните, да навлязат или да останат на пазара на труда.

Налице е обаче връзка сред повишаването на ексцентричната претовареност и утежняването на изискванията на труд, обвързвано с нараснала неустойчивост на приходите, намалена сигурност на работните места и непълен достъп до обществена протекция. Такъв да вземем за пример е казусът с служащите през платформи. В тази обстановка Комисията излиза с оферти за модернизиране на законодателството в региона на пазара на труда и на системите за обществена протекция, с цел да се отговори на новия свят на труда.

В предлагането за инструкция за по-прозрачни и предвидими условия на труд са включени нови минимални стандарти за всички служащи, в това число за хората с ексцентрични форми на претовареност. А с предлагането за рекомендация по отношение на достъпа до обществена протекция се предизвикват страните членки да дават достъп до обществено обезпечаване на всички служащи и на независимо заетите лица, в това число опциите за прекачване на права сред работни места и трудови статуси.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР