Ключово за развитието на културата е осигуряване на все повече

...
Ключово за развитието на културата е осигуряване на все повече
Коментари Харесай

МК отделя 1,670 млн. лева за събития по време на председателството ни

Ключово за развиването на културата е обезпечаване на от ден на ден средства на планов принцип. Това сподели министърът на културата Боил Банов на конференция, по време на която показа целите от управническата стратегия в региона на културата.

От Министерството на културата към този момент са оповестили покана на обща стойност 1,670 млн. лева за събития, които ще дефинират имиджа на страната ни по време на Българското председателство. Проектните оферти ще се преглеждат от комисии в народен фонд " Култура ".

Срокът за набиране на предложенията е 45 дни. Стана ясно още, че общият бюджет на културната стратегия по време на председателството ще е в размер на 4 млн. лева В тази сума са включени и въпросните 1,6 млн. лева на обществената покана. Очаква се в средата на октомври да имаме съответните планове, които имиджово ще показват страната по време на председателството.

Банов разяснява уклончиво въпросът с проблема към Мирослав Боршош. С думите: " въпросът не е настоящ ", Банов отклони питането дали Боршош би трябвало да остане отпред на НДК в случай, че са му повдигнати обвинявания.

" Харесвам кардинално визията, която той наложи в НДК и най-много художествената политика в НДК. Към момента, той е измамен по две каузи, въпросът не е настоящ ", сподели Банов.

Банов съобщи, че ремонтът на НДК върви в ритъм и задачата е НДК да се трансформира в място за сериозна конгресна активност. " Перспективата е откакто мине това председателство той да бъде един конгресен център и център на изкуствата ", съобщи Банов.

Ключов приоритет в програмата е изработването и финансовото обезпечаване на Стратегия за развиването на културата. Проектът й се чака да стане подготвен в края на годината. В момента работна група от 120 души прави своите оферти. Активната работа по нея се чака да стартира при започване на септември.

Друг приоритет на Министерство на културата е провеждането на обществени състезания за главните културни институти. Днес онлайн се организира състезанието за избор на началник на Националния кино център. Като основен приоритет Банов дефинира опазването на културното завещание.

" Имаме доста на практика хрумвания. Имаме доста неща, които на практика към този момент осъществяваме в посока подсилване потенциала на Института за запазване на културно-историческото завещание и финансово застраховане на работата му, да отговорим на потребностите и да изпълняваме правилно своите функционалности по запазване на културното завещание ", съобщи Банов.

В тази връзка той посочи като съществена цел връщането на доверието в института. Друг основен приоритет са публичните библиотеки и най-много - стандартът за работата им, който все още се изпълнявал на 0%.

Предстоят и доста значими промени в театрални изкуства, музеи и галерии - доусъвършенстване на методиките и способи на финансиране, тъй че да се реализира резистентност и прогнозиране.

Банов съобщи още, че доста значими са финансовите разноски и поддръжката на държавните здания в сферата изкуството и културата. " Имаме огромни проблеми, ще вършим всичко допустимо за обезпечаване на повече средства за поддръжка на финансовите разноски ", разяснява той.

Значими, съгласно Банов, са Законът за хазарта и намирането на вид, в който той да стартира да се извършва. Важен е законът за меценанството, добави министърът на културата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР