Ключовият законопроект за КПКОНПИ, чието гласуване трябваше да покаже дали

...
Ключовият законопроект за КПКОНПИ, чието гласуване трябваше да покаже дали
Коментари Харесай

Законът за КПКОНПИ мина на първо четене, но с обещание за сериозен ремонт

Ключовият законопроект за КПКОНПИ, чието гласоподаване трябваше да покаже дали вероятно би се събрало болшинство за нов кабинет, мина на първо четене, само че с заричане, че ще се ремонтира съществено преди окончателното му приемане. Проектът бе подсилен от Има Такъв Народ, които също се заканиха, че следва доста работа по текстовете.

От партията на Слави Трифонов. Андрей Михайлов съобщи, че при всички случаи текстовете ще се пренаписват. Той разяснява, че този закон ще надживее това национално заседание и по тази причина би трябвало да е първокласен.

Ива Митева произнесе дълга сериозна тирада, в която неколкократно назова закона неуместен. Тя уточни, че имало ужасно доста проблеми със самите заявления за имущество и ползи, които и сега се подават. Митева уточни, че на нея персонално ѝ се е наложило да подава шест пъти декларация, макар че си оставала на една и съща служба. Тя назова неуместно и приравняването на секретарки и водачи на висши обществени длъжности, заради което те също подавали заявления.

" Имаме ужасно доста работа сред първо и второ гласоподаване ", разяснява тя.

Механично делене, механично събиране

проверяващи функционалности. Освен това комисията се разделя на две – за битка с корупцията и лишаване на имущество. От ГЕРБ оповестиха, че няма поддържат, тъй като това било просто " механично делене ".

Ироничното в тази ситуация е, че преди години, когато точно някогашните ръководещи сътвориха комисията в настоящия ѝ тип, бяха упреквани, че събират механично няколко институции. Преди да подаде оставка някогашния началник Сотир Цацаров също съобщи, че най-малко актикорупционната дирекция би следвало да се върне откъдето е пристигнала – в ДАНС.

Сега самите ГЕРБ се заловиха за фразата " механично " и не стопираха да я повтарят. Бившият правосъден министър Екатерина Захариева на няколко пъти назова закона " миш-маш ". Тя уточни, че ръководителят можел да повтори шестгодишния си мандат и нямало условие за юридическо обучение на инспекторите, които по проект би трябвало да проверяват корупционни закононарушения. Според Захариева с такива формулировки контрольор може да стане и човек, приключил румънска лингвистика. Тя съобщи, че тези хора би следвало да познават най-малко Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, откакто ще работят по този начин.

Кумове и кръстници

От " Демократични България ", които също поддържаха законопроекта, също дадоха да се разбере, че не са изключително удовлетворени от него. Атанас Славов разяснява, че са нужни промени по линия на спора на ползи. Той съобщи, че формулировките трябвало да се трансформират по този начин, че той са се отнася и до кръстници и кумове, с които неведнъж имало по-силна прочувствена връзка, в сравнение с при същински родственици. В момента единствено кръвното роднинство се смята за връзка, от която би могъл да произлезе спор.

Славов приказва и за обявление на участие в в организации като маонски ложи и тамплиески ордени.

Правите си лична бухалка

Бившият туристически министър Николина Ангелкова упрекна ръководещите, че си вършат лична бухалка, тъй като желаят да назначат отпред на комисията вътрешния министър Бойко Рашков. Тя ги прикани напълно да пренапишат плана.

И двете със Захариева на няколко пъти обявиха, че законът се приемал intuito personae, т.е. с оглед личността, явно намеквайки за Рашков.

Славов ѝ отговори, че при досегашните ръководители Пламен Георгиев и Сотир Цацаров е имало злоупотреби, които не са забравени. Георгиев си потегли от КПКОНПИ след скандал с парцелите му. Цацаров също подаде оставка.

Да дадем знак

Законът би трябвало да се одобри на първо четене, с цел да се даде знак накъде вървят ръководещите, съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. Той разяснява, че битката с корупцията у нас имала дълга трагикомична история, почтена за перата на Илф и Петров. Иванов съобщи, че всички несполучливи опити за основаване на антикорупционен орган са поради нежеланието да се реформира прокуратурата. Докато това не се случи, всичко останало ще е някаква форма на ерзац, разяснява той.

Ние сме срещу корупцията, само че не по този метод

Законът има толкоз доста недостатъци, че те могат да се разискват до 5 часа сутринта, съобщи депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев. Обсъжданията по този начин или другояче продължиха съвсем до среднощ в сряда. Балачев разпалено разяснява, че не би трябвало да се основава нов проверяващ орган, тъй като към този момент има задоволително такива. По думите му този закон предизвиква доносничеството. Балачев съобщи, че всеки можел да навреди на всекиго единствено с един сигнал, а в случай че инспекторите не го харесват, можели да му основават проблеми в продължение на години.

" Ние сме срещу корупцията, само че не по този метод ", разяснява депутатът и съобщи, че ще гласоподава срещу.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР