Ключовите южнокорейски експортни индустрии ще загубят конкурентоспособността си на глобалния

...
Ключовите южнокорейски експортни индустрии ще загубят конкурентоспособността си на глобалния
Коментари Харесай

Южна Корея губи конкурентоспособност спрямо Китай

Ключовите южнокорейски експортни промишлености ще изгубят конкурентоспособността си на световния пазар през идните три години, тъй като китайските съперници настигат локалните компании, предизвести център за разбори, представен от организация Йонхап.

Проучването на Корейския институт за стопански проучвания е обхванало компании, свързани с осемте съществени експортни промишлености на страната - полупроводници, артикули на нефтохимическата промишленост, кораби, коли, петролни артикули, стомана, екрани и мобилни устройства. Според проучването на института Южна Корея сега е водач в четири промишлености - мобилни устройства, екрани, модифициран нефт и корабни промишлености. В тях тя изпреварва останалите страни, в това число Китай. Според Корейския институт за стопански проучвания, в случай че Южна Корея получава 100 точки във всяка от тези промишлености, Китай има към 90.

В другите четири промишлености конкурентоспособността на Съединени американски щати в бранша с чиповете е 110, а Япония получава 110 за стоманата и 130 за колите. Нефтохимическата промишленост на Саудитска Арабия получава рейтинг от 110.

Очаква се обаче след 3 години Пекин да реализира 110 точки за мобилните устройства и екраните, както и да се изравни със Сеул за петролните артикули. Според прогнозите през тази година корейската корабостроителна промишленост ще остане единствената сфера, в която страната изпреварва останалите по конкурентоспособност.

Причините за спада в конкурентоспособността на Южна Корея се крият в неотдавнашното разпространяване на протекционизма, засилената световна конкуренция, свърхпредлагането, по-краткото работно време и несъгласията сред служащите и мениджърите, съгласно Корейския институт за стопански проучвания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР