Ключовите теми за бъдещето на Европа като Брекзит и разширяването

...
Ключовите теми за бъдещето на Европа като Брекзит и разширяването
Коментари Харесай

Заев поиска предсрочни избори, Лондон иска отлагане на Брекзит, евродепутати идват у нас…

Ключовите тематики за бъдещето на Европа като Брекзит и разширението на Европейски Съюз са главните тематични акценти в неделните вестници.

" Британският министър председател Борис Джонсън изпраща това писмо до Брюксел, което в никакъв случай не е желал да напише. Обвързан със закон, признат от опозиционни членове на Парламента, той публично изиска от Европейския съюз да забави Brexit до 31 януари, предава Bloomberg, базирайки се на осведомени източници. В същото време той дава обещание да продължи с проектите си за овакантяване на Европейски Съюз на 31 октомври. Джонсън към този момент е разговарял с ръководителя на Европейския съвет Доналд... Туск ще стартира да се съветва с водачите на Европейски Съюз по какъв начин да реагират, което може да отнеме няколко дни. Необходимо е единомислещо гласоподаване за даване на удължение. Малко по-късно самият Туск удостовери, че е получил писмото. След провалянето в английския парламент Джонсън по този начин и не получи шанса да види дали депутатите ще поддържат договорката му. Сега той възнамерява да прокара законодателството след по-малко от две седмици. Законопроектът за отдръпването от Европейски Съюз може да бъде вкаран в Народното събрание след вторник, откакто Джонсън направи следващ опит в понеделник да накара Народното събрание да се откаже от гласуваното в събота. Ако успее, той ще може да съблюдава крайния период и по-късно да призове за привикване на парламентарни избори. Ако пък не успее, рискува да потопи страната в политическа рецесия, която може да докара до закъснение на Brexit или до нов референдум за участието в Европейски Съюз. Въз основа на това по какъв начин гласоподаваха депутатите и на техните мнения по време на дебата, Джонсън към момента може да има късмет. И той може би се свежда до единствено един глас, разяснява Bloomberg. " - в. " Стандарт ".

" Британският парламент и министър председател влязоха за следващ път в конфликт, който слага Брекзит под въпрос. Депутатите в Уестминстър гласоподаваха на изключително съвещание през днешния ден да задължат премиера Борис Джонсън да изиска отсрочване до 31 януари. Те обаче не гласоподаваха по самата договорка, която той съумя да уговори след инфарктни договаряния с ЕС-27 по-рано тази седмица. Причината - Народното събрание няма никакво доверие на държавното управление. Депутатите желаят първо да подсигуряват, че няма да има Брекзит без договорка на 31 октомври, и едвам по-късно да разискват самото съглашение. За него също е противоречиво, че ще събере задоволително огромна поддръжка, а не я ли събере и няма ли отсрочване, следва безреден " бракоразвод " след по-малко от две седмици... Решение дали ще има удължение се взема от Европейския съвет - водачите на 27-те страни в Европейски Съюз... Говорителка на Еврокомисията сподели, че чака английското държавно управление да осведоми институцията какви ще бъдат идващите му дейности. " Никой няма интерес от следващо отсрочване ", разяснява пред " Ройтерс " френски дипломатически източник. " Франция ще се съветва с европейските си сътрудници и на този стадий не може да вземе решение. " Може ли въпреки всичко да има Брекзит със договорка на 31 октомври? На доктрина - да, в случай че в понеделник Народното събрание утвърди съглашението, за което Джонсън и ЕС-27 преговаряха тази седмица. (Повече за него четете тук.) След това то би трябвало да бъде утвърдено и от Европейския парламент, който има сесия от 21 до 24 октомври. Няма време - това е главният проблем пред всевъзможни ходове занапред нататък. За да бъде дадена пролонгация, е нужно единодушието на 27 страни, които чакат някакво изрично решение от Англия към този момент три години и половина. След утрешната среща на посланиците, в случай че те реализиран единодушие, би трябвало да се провежда ексклузивен Европейски съвет с всички 27 водачи - и това да се случи преди 31 октомври. " - в. " Дневник ".

" Според някогашния външен министър Соломон Паси, рецесия на водачеството е в основата на невъзможността на Лондон да контракти и одобри договорка за овакантяване на Европейския съюз досега. Паси разяснява още, че България няма интерес от това да не бъдат стартирани договаряния за участие със Северна Македония и Албания. Той дефинира обстановката след офанзивата на Турция в Северна Сирия като сериозна, оповестява Българска национална телевизия. " Нека ние да си оправим нашите, а другите - техните. Не може да се съпоставя, тъй като другите са неприятни и ние да толерираме неприятните у нас ", по този начин Паси разяснява расисткия скандал към мача България - Англия. Бившият външен министър сподели, че започването на договарянията за участие на Северна Македония и Албания се отсрочва за трети път. " Към кого тласкаме Северна Македония и Албания? Тласкаме ги в ръцете на Русия ли, на Турция ли, на Иран? ", попита той. Паси добави, че се поставят съществени старания Сърбия да остане в орбитата на съветското въздействие. " Ние нямаме интерес от това Северна Македония, Албания, Босна, Косово да вървят обратно ", сподели още той. Паси предвижда, че един ден Албания и Северна Македония ще станат членове на Европейския съюз, само че въпросът е с каква скорост това ще случи. " Механизмът на договарянията е механизъм да се въздейства върху една страна. Ние доста повече можем да влияем върху Северна Македония сега, в който стартират договарянията ", добави той. Соломон Паси счита, че казусът с Брекзит и невъзможността досега да бъде уговорено излизането на Англия от Европейския съюз с неналичието на водачи. " Англия в никакъв случай не е имала такова неявяване на водачи - както в консервативния, по този начин и в лейбърския лагер. " - сподели той. По тематиката с Брекзит той сподели, че грамотните хора не са отишли да гласоподават и това разказа като " нещастието на демокрацията ". " В Англия се прави една втора граница. Граница сред острова на Англия и острова на Ирландия. Все едно да сложим една нова граница някъде към Пазарджик и там да се ревизират стоките, да се поставят нови правилници. Англия стартира да се разпокъсва и ние не знаем дали някой ден Шотландия няма да излезе, дали Англия няма да загуби Гибралтар. ", разяснява Паси. Положението с Турция Паси дефинира като " съществено ". " Когато Америка поема лидерската роля, споделят " ние не желаеме Америка да е международният служител на реда. Когато Америка се отдръпва от лидерската роля, международното публично мнение споделя " Къде е този служител на реда да пристигна да свърши работата? ". Споразумението сред вицепрезидента Пенс и Ердоган не е нищо особено, то е просто отсрочване на едни дейности, които по този начин или другояче турската страна ще предприеме. ", разясни той. Паси предвижда, че в дълготраен проект Турция ще резервира контрола над североизточната част на Сирия, която ще съставлява буферна зона сред Турция и Сирия. " - в. " 24 часа ".

Вестниците оповестяват също, че министър председателят на Северна Македония Зоран Заев желае бързи предварителни поради отлагането на договарянията за участие на страната в Европейски Съюз, откакто френският президент Еманюел Макрон не се съгласи да бъде избрана дата за започването им.

" Македонският министър председател Зоран Заев желае бързо осъществяване на предварителни парламентарни избори. Това заяви самият той по време на изключително послание към нацията, предава БГНЕС. Решението на Заев идва часове след блокирането от страна на Франция на започването на предприсъединителни договаряния за участието на страната в Европейски Съюз. Зоран Заев желае изборите да бъдат извършени в най-кратки периоди. Той няма желание да подава оставка. Премиерът на районен съд Македония Зоран Заев ще показа тази си позиция по време на лидерската среща при президента Стево Пендаровски. " Ние изпълнихме всичко, а Европейски Съюз не съблюдава обещанието си. Те направиха историческа неточност. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска неточност. Аз съм отчаян и ядосан ", акцентира министър председателят Заев. " Поемам върху себе си разочарованието на жителите. Европейският сън на македонския народ няма да бъде погубен. Отговорно стоя пред Вас и заради тази причина желая да чуя Вашата позиция във връзка с провеждането на бързи предварителни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим ", сподели още Заев и добави: " Сериозността на днешния ден изисква съществено решение "... " - в. " Труд ".

" Предсрочни избори изиска министър председателят на Северна Македония Зоран Заев и прикани за бързото им осъществяване. Зоран Заев няма желание да подава оставка... Той прикани да се продължи по европейския път, тъй като друго би водило към шовинизъм, изолираност, беднотия и построяването на монументи от стиропор. " Готов съм за нов мандат за построяването на европейска страна ", акцентира Зоран Заев и даде обещание да построява добросъседски връзки. " Не са ни нужни разправии със съседите ", добави той. Зоран Заев е министър-председател на страната от 1-ви юни 2017 година. Той подписа Договора за другарство с България на 1-ви август същата година, а предходната година през месец юни посредством Преспанския контракт постави завършек на дългогодишния спор за името на страната сред управляващите в Скопие и Атина и по този начин отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната. " - в. " Стандарт ".

Българското наличие в европейските процеси също е измежду настоящите тематики.

" Следващият отчет за България ще бъде прегледан в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) през юни 2020 година, а вицепрезидентът Илияна Йотова и генералният секретар на ПАСЕ Войчех Савицки показаха вяра, че този отчет ще бъде финален. " Много деликатно би трябвало да се уточняват критериите, с цел да бъдат съответни на обстановката в страната ", е декларирала Илияна Йотова пред представители на ПАСЕ на поредност от срещи в Страсбург. В последните години в огромна степен наблюдението на Съвета на Европа преповтаря настоящия към този момент 12 години мониторинг на Европейската комисия. Основна тематика на срещата с генералния секретар на ПАСЕ е бил постмониторинговият разговор, под който продължава да е сложена България към този момент 19 години. Вицепрезидентът Йотова изрази своето противоречие с практиката във всеки идващ отчет да се прибавят нови забележки и нови условия към България. Така процесът се трансформира в механизъм до безкрайност. Вицепрезидентът Илияна Йотова беседва в Страсбург с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич и с генералния секретар на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Войчех Савицки, оповестиха от пресслужбата на президентството. Тази година Съветът на Европа, в който членуват 47 страни, отбелязва своята 70-годишнина. По време на диалог генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич е показала пред вицепрезидента визията си за развиване на организацията. Те са се обединили към мнението, че е належащо по-голямо единение сред членовете на Съвета на Европа и текстовете, по които тя работи, са морално остарели. Трябва да бъдат направени механизми, които изпреварват рецесиите и оферират съответни решения, с цел да следва Съветът на Европа своята задача - да пази правата на индивида, демокрацията и правовата страна. За реализиране на по-голямо единение и координирани дейности сред страните членки вицепрезидентът Йотова предложи провеждането на Четвърта среща на върха на държавните и държавните ръководители, каквато не е имало от 14 години. Такава среща беше препоръчана от българската парламентарна делегация в ПАСЕ и откри доста необятна поддръжка... " - в. " Дневник ".

" Депутати от Европейския парламент ще посетят България, с цел да се срещнат с екологичните проблеми на Нова Загора и селата Труд и Царевец в Южна България. Това разгласи във Велико Търново евродепутатът Радан Кънев, представен от БНР. Местни инициативни комитети са изпратили петиции в Европарламента за съществено замърсяване на въздуха от съоръжения за произвеждане на биогориво, уточни Кънев и разясни от какво са обезпокоени хората в Нова Загора, Труд и Царевец. " Вместо плануванаъа по позволение и по закон биомаса се обработват боклуци от животинска продукция, развалени храни и други, които провокират тези нежелани реакции. Беше прегледана от Комисията по петиции и с голямо болшинство, на процедура с единогласие, беше доказано, че е разполагаем сериозен проблем. Беше решено да бъде изпратена задача за определяне на обстоятелства ". Ако проблемите бъдат доказани, ще бъде сезирана Европейската комисия, уточни Радан Кънев. " Ще стартира наказателна процедура против България, т.е. нашите институции ще бъдат принудени да работят или ще би трябвало да се заплаща санкция ", предизвести той. " - в. " Сега ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР