Ключовите си приоритети за 2019-та година обсъди на среща с

...
Ключовите си приоритети за 2019-та година обсъди на среща с
Коментари Харесай

От АИКБ се опасяват от недостиг на ключови за икономиката специалности  

Ключовите си цели за 2019-та година разиска на среща с над 30 от координаторите си Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в Стара Загора.
„ По време на срещата бяха показани опциите за поддръжка на Регионални иновационни центрове. Чрез опциите за създаване и развиване на модерна научноизследователска и иновационна инфраструктура ще се способства ускорено икономическо и обществено развиване на българските райони. Целта е да бъдат основани сдружения от най-малко три предприятия и най-малко една научна организация, като по този метод да се сътвори нужната синергия сред бизнеса и науката “, заяви Валентира Радева, зам.-изпълнителен шеф на АИКБ.
Особено съществено внимание беше обърнато на механизма за план-прием в професионални гимназии и паралелки за професионална подготовка, както и на предложенията за промени в Закона за висшето обучение.

Според Асоциацията са нужни взаимни дейности сред всички заинтригувани страни за повишение на привлекателността на основни за стопанската система специалности, по които се чака сериозен дефицит на квалифицирани фрагменти в идващите години.
Сред предложенията са увеличение на ролята на бизнеса при установяване на част от изучаваното наличие, опциите за дуално образование и отпущането на стипендии на учениците от съответните специалности.
На студентите от тези основни специалности, които учат „ държавна поръчка “, да бъдат отпускани стипендии за финансиране на образованието им и за месечна прехрана, само че при условия, че за избран интервал от време работят в България или за българска компания.
Сред другите ограничения за справяне с един от най-наболелите от икономическа и обществена позиция проблеми у нас ще са ускоряването на промените в опазването на здравето и консолидираното на пазара на труда на обезкуражени, хора с увреждания и краткотрайно лишени от независимост.
Като един от най-значимите си цели АИКБ уточни промяната в енергетиката.
Асоциацията съобщи подготвеност да окаже цялостна поддръжка с специалисти при основаването на нов закон за енергетиката, въвеждащ цялостна либерализация на пазара, както и приемане на уравновесена национална енергийна тактика до 2030 година
Освен това АИКБ ще упорства за преустановяване на държавната помощ за „ американските централи “, отговорно пазарно държание на фирмите от Българския енергиен холдинг и усилване на контрола от КЕВР против пазарните злоупотреби на Българска самостоятелна енергийна борса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР