Ключовите показатели на Националния статистически институт показват каква беше 2020

...
Ключовите показатели на Националния статистически институт показват каква беше 2020
Коментари Харесай

Каква беше 2020 г. за България в цифри

Ключовите индикатори на Националния статистически институт демонстрират каква беше 2020 година за България в числа.

Брутният вътрешен продукт (брутен вътрешен продукт) – най-важният индикатор, измерващ продуктивността на локалната стопанска система означи 2,3% растеж на годишна база към края на първото тримесечие на 2020 година, преди резултатите от ограниченията против ковид да се усетят в бизнеса. Второто тримесечие обаче означи рекорден спад от 8,6% на годишна база, а третото спад от 5,2%.

Един от най-големите фактори за влошената икономическа интензивност у нас беше самостоятелното ползване . Доверието на потребителите се срина до индикатор от -42 в края на март месец 2020 година и остана близо до това равнище и през идващите шест месеца на годината – при -39 към края на юли и -38 към края на септември. У нас търговията на дребно удари безспорен връх със спад от над 20% на годишна база през април  и не съумя да доближи оборотите, регистрирани през съответните месеци на 2019 година даже и към края на октомври, когато понижението бе 5,3%.

България, като експортно насочена страна, беше ударена и от спада на международната  търговия в световен аспект. Износът ни се намали с 18% през второто и цели 21% през третото тримесечие на 2020 година

Инвестициите , измерени посредством бруто формиране в главен капитал, започнаха да регистрират намаляване на годишна база още през март месец, когато спадът беше 8%, а тази наклонност се резервира и през идващите 2 тримесечия, за които има данни – към края на юли спадът на вложенията бе 11% на годишна база, а към края на септември 6%. За съпоставяне през 2019 година вложенията, измерени по този индикатор, отбелязваха растеж от към 4% на годишна база.

Броят на з аетите лица спрямо предходната година също се намали – най-чувствително през летните месеци, когато туристическият отрасъл не можа да осъществя оборотите, генерирани през последните години поради рестриктивните мерки в пътуванията. През второто тримесечие на 2020 година броят заети лица беше с 6% по-нисък на годишна база. Работодателите обаче най-малко могат да си отдъхнат – най-малко съгласно данните на Национален статистически институт разноските за труд, които обичайно се увеличаваха с 10% и повече % на годишна база през последните години, набъбнаха единствено с 3,5% през третото тримесечие на 2020 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР