Ключовите партньори, купуващи газ от Русия, преминаха на плащане на

...
Ключовите партньори, купуващи газ от Русия, преминаха на плащане на
Коментари Харесай

Повечето ключови партньори на Русия се съгласиха да плащат газа в рубли

Ключовите сътрудници, купуващи газ от Русия, минаха на заплащане на суровината в рубли.

Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров в изявление за телевизионния канал " Ал Арабия ", представен от ТАСС.

" Повечето основни сътрудници на Русия, купуващи газ, към този момент минаха на този метод на заплащане (в рубли) ", означи ръководителят на съветското външно министерство. По думите му, препоръчаната от Москва скица за разплащане не трансформира нищо за купувачите.

" Ако те се отхвърлят от схемите в рубли, то се получава по този начин, че те не желаят ние да получаваме пари за нашата стока. Това е техен избор ", сподели Лавров. " Ако Полша и България слагат идеологическите си упоритости над ползите на своите нации, над ползите на бюджета си, това е техен избор ", добави той.

По думите на Лавров се вършат опити Молдова да бъде вкарана в НАТО, от което няма да завоюва сигурността ѝ.

" Те (молдовците) би трябвало да се безпокоят за бъдещето си, тъй като се пробват да ги вкарат в НАТО. Не считам, че от това ще завоюва сигурността на Молдова ", сподели първият съветски посланик. " Целите на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна бяха оповестени. Те се показват в отбрана на гражданското население в Източна Украйна и да се следи за това от територията на Украйна да не произтичат никакви закани за това население, както и за Русия. Това е всичко. "

Гърция възнамерява да заплати на съветския снабдител на газ Газпром идващия месец по метод, който няма да наруши глобите на Европейския съюз против Русия, съобщи министърът на енергетиката на южната ни съседка, представен от Reuters.

" Газпром " съобщи в сряда, че е спрял доставките на газ за България и Полша, откакто те отхвърлиха да платят в рубли, отбелязвайки най-тежкото възмездие на Кремъл до момента поради интернационалните наказания след нашествието му в Украйна на 24 февруари.

Гърция, която разчита на съветски газ за повече от 30% от годишните си потребности, има контракт за доставка с Газпром, който изтича през 2026 година

Следващото заплащане от главната гръцка газова компания DEPA към Газпром за доставките на газ през април се дължи на 25 май, посочи още енергийният министър Костас Скрекас пред гръцкото радио Skai, без да посочи в каква валута ще бъде осъществено заплащането.

„ Ще плащаме по метод, който няма да нарушава глобите и да подсигурява енергийната сигурност на страната ни “, акцентира той.

„ Газпром предложи метод на заплащане. Това има правни, финансови и политически аспекти. Ние оценяваме всички тези аспекти “, сподели той, като прикани министрите на енергетиката на Европейски Съюз да се съберат идната седмица, с цел да реализиран взаимен отговор по въпроса.

Съгласно новата съветска платежна система купувачите ще подават евро или долари в сметка в Газпромбанк, която ще ги конвертира в рубли, ще ги сложи в друга сметка, благосъстоятелност на задграничния покупател, и ще трансферира заплащането в съветска валута на Газпром.

Планът остави държавите-членки на Европейски Съюз разграничени.
Говорителят на гръцкото държавно управление Янис Иконому съобщи в четвъртък, че конвертирането на евро в рубли е механически проблем.

„ Плащахме в евро и ще плащаме в евро. Как ще бъдат конвертирани в рубли е въпрос, който ще бъде обяснен “, сподели той на постоянен брифинг за пресата. „ Вярвам, че процесът ще бъде кристално явен до края на май, когато би трябвало да правим заплащането към Газпром ".

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР