Ключови имоти на фирми с огромни непогасени задължения към фалиралата

...
Ключови имоти на фирми с огромни непогасени задължения към фалиралата
Коментари Харесай

Сградите на ИПК Родина се продават за близо 40 млн. лв.

Ключови парцели на компании с големи непогасени отговорности към банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка са оповестени за обществена обмен, излиза наяве от регистъра на частните правосъдни реализатори.

Става дума за три огромни парцела – печалната недостроена постройка на " ИПК Родина " на бул. " Цариградско шосе " 113А в София, индустриалният комплекс на някогашната печатница на " ИПК Родина " в съседство и спортната зала " Универсиада " в столицата.

Началната продажна цена на грозната, недостроена 11-етажна постройка с повърхност от 915 кв. м. дружно с имота под нея, чиято повърхност е 15 декара, е 18 012 480 лева В офертата е включена и ниска едноетажна постройка със застроена повърхност от 1744 кв. м. Делото се движи от частния правосъден реализатор Стоян Якимов.

Имотите са благосъстоятелност на " Родина Тауър " ЕООД и " Издателско- Полиграфически комплекс Родина " АД.

Частният правосъден реализатор продава и другия огромен парцел на " ИПК Родина " АД в съседство до недостроената постройка – индустриалната база на някогашната печатница, в която до наскоро се издаваха вестниците на депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.



Продава се аграрен парцел с повърхност от 39 827 кв. м. с начална цена 20 564 958 лева

Публичната обмен ще се състои на 13 юли.

И двата огромни парцела на " ИПК Родина " се продават, тъй като са финансирани с заеми от банкрутиралата КТБ.

Самите невърнати заеми на акционерното сдружение бяха оповестени за продажба през декември 2017 година Става дума за два огромни заема. Единият е с главница на стойност 34 278 000 лева Изтеглен е през 2012 година, като с парите Ирена Кръстева купи посредством приватизация от страната недостроената 11-етажна постройка на бул. " Цариградско шосе ". Другият заем е от 2014 година и е на стойност 20 млн. евро. Той е изтеглен за строително-монтажни работи на индустриалния комплекс на " ИПК Родина ".

И двата заема на обща стойност над 70 млн. лева са били оповестени за продажба против нищожните 182 025 лева, излиза наяве от уеб страницата на КТБ (н).

Там обаче няма информация дали заемите са били продадени, само че се вижда, че самите заеми са били оповестени за продажба на оскъдна стойност макар скъпите обезпечения по тях. Макар постройките да не са в положително положение, съгласно закона за устройство на София на този терен могат да се строят сгради с височина до 75 метра и с компактност на застрояването 60%.

През август 2012 година сдружението " Издателско-полиграфичен комплекс Родина ", следено тогава от Ирена Кръстева, купи от страната 11-етажната постройка на " Цариградско шосе " и имота от 15 декара против 20 млн. лева Приватизационната процедура предвиждаше търг, само че до него беше позволен единствено един претендент – " ИПК ". Съгласно приватизационния контракт компанията трябваше да събори грозно стърчащата от десетилетия постройка в период до една година. За задачата беше импортирана и банкова гаранция от 20 млн. лева, издадена от КТБ.

През септември 2013 година " ИПК Родина " показа документи в Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор, с които претендираше за отчасти осъществяване на задължението си по контракта, като твърдеше, че е съборила 52% от постройката, а останалите не са разрушени. Заради ненапълно осъществяване на поетите задължения в интерес на АПСК бе усвоена единствено безспорната част от банковата гаранция в размер на 9.6 млн. лева

В приватизационния контракт имаше опция за отчасти срутване на постройката. Така компанията на Ирена Кръстева през лятото отстрани сините прозорци, електроинсталацията и другите типове съоръжения от двете високи тела на комплекса. Съборени бяха и няколко дребни постройки в задната част на парцела.

От 2013 година насам по постройката няма особени промени.

Състоянието на " Издателско-полиграфически комплекс Родина " сега е неразбираемо. Дружеството има съвет на шефовете от двама души – Теодора Танева и Мартин Апостолов.

Теодора Танева е един от главните очевидци на прокуратурата против Цветан Василев по делото за източването на КТБ. Тя е била представител или ръководещ на редица сдружения с големи невърнати заеми от КТБ. До февруари тази година е била в съвета на шефовете на основното сдружението ТЦ-ИМЕ, което се считаше за следено от Цветан Василев до преди рухването на КТБ, а в последните години, преди оповестяването му в неплатежоспособност, бе под ефикасната власт на Делян Пеевски.

Зала " Универсиада " също е оповестена за обществена обмен от изпълнителя Стоян Якимов. Продажната ѝ цена е малко над 15.6 млн. лв..



Едноличен притежател на сдружението " Универсиада " ЕАД е " Велдер Билд " ЕАД, което има отговорности към КТБ за 8.5 млн. лева " Велдер билд " беше част от бизнес групата " Велдер ", която се управляваше от Иван Джиджев.

И този търг ще се организира на 13 юли. Според Търговския указател представител на " Универсиада " ЕАД и шеф на залата е треньорът Константин Папазов.

През 2008 година страната продаде скрито зала " Универсиада " за 9.5 млн. лева на " Велдер билд ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР