Ключови числа за Световното първенство по ръгби през 2023 г. във Франция

...
Франция е домакин на второто си Световно първенство по ръгби
Коментари Харесай

Франция е домакин на второто си Световно първенство по ръгби от 8 септември до 28 октомври, като 20 отбора се състезават за желаната Купа на Уеб Елис, докато спортът празнува своята 200-годишнина. ФРАНЦИЯ 24 разглежда турнира в цифри.

След безпрецедентно начинание в Азия през 2019 г., Световната купа по ръгби се завръща в Европа за 10-то издание на маратон, което ще продължи повече от седем седмици. Родината Франция се надява да изведе Les Bleus до първа титла след три финални поражения през 1987, 1999 и 2011 г. Англия остава единствената европейска нация, която е вдигнала Купата на Webb Ellis в турнир, дълго време доминиран от тримата играчи в тежка категория от Южното полукълбо Нова Зеландия, Южна Африка и Австралия.

20

Двадесет отбора се състезават в Световната купа, разделени в четири групи по пет. Девет са от Европа, пет от Южния Пасифик, трима от Южна Америка, двама от Африка и един от Азия. За първи път в историята на турнира няма представители от Северна Америка – Канада и Съединените щати, които не успяха да се класират.

51

10-ото издание на Световното първенство по ръгби се очертава да бъде най-дългото досега, като ще продължи 51 дни. Ръководният орган на спорта приветства искането всички отбори да имат поне пет дни почивка между мачовете, за да се запази здравето на играчите. Първоначално насрочен за 21 октомври, финалът ще се проведе седмица по-късно, на 28 октомври.

660 

Същата обосновка е в основата на решението да се допуснат 33 играчи във всеки отбор, спрямо 31 в миналите издания, което дава на треньорите повече свобода за почивка на играчите. На отборите също е разрешено да викат допълнителни играчи по време на турнира в случай на наранявания, потвърдени от независим лекар.

Тазгодишният пакет изненада, новодошлите Чили са 26-ият отбор, участвал в Световно първенство по ръгби. Пристигането на Los Condores (Кондорите) го прави страхотно издание за южноамериканското ръгби, като турнирите на Аржентина и Уругвай също се провеждат.

1491 

С желание да покажат зелените си качества, организаторите на турнира възложиха на Парижкия монетен двор да изсече 1491 златни, сребърни и бронзови медала, направени от повече от 200 000 рециклирани мобилни телефона.

10  

Стад дьо Франс в Сен Дени, северно от Париж, ще бъде домакин на 10 мача по време на турнира, започвайки с първия сблъсък между Франция и Нова Зеландия. Емблематичният стадион Велодром в Марсилия ще бъде домакин на шест мача, включително два четвъртфинала, докато останалите мачове ще се играят в градовете Бордо, Тулуза, Лион, Лил, Нант, Ница и Сент Етиен.

200 

Преди два века, както гласи легендата, ученик в училище по ръгби грабнал топката с ръце по време на футболен мач и побягнал – проправяйки пътя за появата на изцяло нов спорт. Въпреки че няма действителни доказателства за прочутото бягане на Уилям Уеб Елис, англичанинът – чиито останки са във френския град Ментон – отдавна е приет като бащата на ръгбито, докато трофеят от Световната купа носи неговото име. Световното ръгби, ръководният орган на спорта, описа турнира във Франция като „200-ия рожден ден на ръгбито“.

38  

Купата Webb Ellis е проектирана през 1906 г., което я прави значително по-стара от самото Световно първенство, проведено за първи път през 1987 г. Изработен от масивно сребро и покрит с 24-каратово злато, трофеят е 38 сантиметра (15 инча) висок и тежи 4,5 килограма.

3  

Защитаващият титлата си Южна Африка в момента е наравно с Нова Зеландия по три титли от Световната купа, пред Австралия с две. Англия е единственият отбор от Северното полукълбо, спечелил Световно първенство през 2003 г.

2,5 милиона

Френските организатори имат за цел да продадат около 2,5 милиона билета за мачове по време на турнира – повече от 1,84 милиона, продадени на последното издание преди четири години в Япония, което постигна рекорден процент на разпродадени билети от 99 процента.

< strong>600 000 

10-те града домакини се готвят да посрещнат около 600 000 гостуващи фенове, като Великобритания се очаква да осигури около половината. Фенове от Ирландия също вероятно ще се появят в брой, за да подкрепят един от горещите фаворити на турнира.

7  

Вдигането на завесата на 8 септември ще отбележи осмия път, в който Франция и Нова Зеландия се срещат на Световно първенство. All Blacks спечелиха пет от предишните си седем срещи, включително финалите през 1987 г. и 2011 г. Двете победи на Франция – през 1999 г. и 2007 г. – се нареждат сред най-известните победи на Les Bleus в Световната купа.

26  

Двадесет и шест длъжностни лица, представляващи девет нации, ще поемат отговорността за 48-те турнирни мача. Те включват 12 рефери, седем асистент-рефери и равен брой длъжностни лица по телевизионни мачове (TMO). Последните включват Джой Невил от Ирландия, първата жена TMO на Световно първенство по ръгби за мъже.

106 858 

Тонга има най-малкото население сред 20-те отбора в състезанието, с едва 106 858 жители към 2022 г. Тихоокеанските островитяни се приземиха в най-трудния басейн, заедно с фаворитите за титлата Южна Африка и Ирландия, както и Шотландия и Румъния.< h2>15 

Всеки отбор има 15 играчи на терена при началния удар, включително осем нападатели и седем бекове. Допълнителни осем играчи са разрешени на пейката за резерви. Играчите, които получат жълт картон, трябва да напуснат терена за 10 минути, докато играчите с червен картон се изгонват за целия мач.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР