Ключови активи на компанията за производство на лютеница и майонеза

...
Ключови активи на компанията за производство на лютеница и майонеза
Коментари Харесай

Ключови активи на „Олинеза“ отиват на търг заради дълг към изгонен съдружник

Ключови активи на компанията за произвеждане на лютеница и майонеза „ Олинеза “ отиват на търг поради дълг към нелегално изгонения съучастник Красимир Генов през 2015 година Това са общо 9 парцела, измежду които са основният офис на компанията в Костинброд, цеха за салати и хранилища за подготвена продукция. 6 от парцелите са аграрни земи. Според специалисти това неизбежно ще сътвори проблеми на компанията , което е измежду добре познатите имена в хранително-вкусовия отрасъл.
Основата на опцията тези парцели да бъдат оповестени за обществена обмен е определение на Върховния касационен съд от 6 ноември, с което се удостоверява решение на Софийския Апелативен съд от август 2018 година Двата акта на магистратите афишират за оскъдна продажбата на парцелите от фирмата-собственик на „ Олинеза “ – „ Партньори “ АД на „ Олинеза Премиум “ на 8 декември 2015 година Съдиите преценят, че продавачът е работил за да понижи платежоспособността си и по този начин е увредил ползите на кредитора, като е основал усложнения той да вземе дължимите му пари – съгласно желае на Красимир Генов за 1 354 500 лева Купувачът също е знаел, че продавачът дължи суми на собствен заемодател, одобряват съдиите.



Имот №3
Ключов миг за постигането на правдивост е и тълкувателно решение на гражданската и търговски колегии на Върховен касационен съд, взето на 9 юли тази година, с което се уеднаквява практиката по член 135 от Закона за отговорностите и договорите – така наречен Павлов иск . Нормата планува, че кредиторът може да желае да бъдат оповестени за недействителни по отношение на него дейностите, с които длъжникът го поврежда, в случай че длъжникът при осъществяването им е знаел за увреждането. Кръстена е на полският претор (съдия в Древен Рим, б.а.) Павел. Претор в превод значи „ лидер “.

Върховните съдии вземат решение, че Защитата на кредитора по член 135 от Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД) е използвана във връзка с осъществени от поръчителя разпоредителни дейности. Второто решение е, че е налице връзка на преюдициалност по смисъла на член 229, алинея 1, т. 4 от Граждански процесуален кодекс сред производството по предявен от кредитора иск за вземането му и предявен иск по член 135 от Закон за задълженията и договорите за оповестяване на относителна нищожност на осъществени от длъжника дейности, увреждащи кредитора. Третото е, че „ отбраната на кредитора по член 135 от Закон за задълженията и договорите при следваща разпоредителна договорка, осъществена от лицето, в чиято изгода длъжникът се е разпоредил с имуществото си, е посредством предявяване на желае по член 135, алинея 1 от Закон за задълженията и договорите за нищожност във връзка с него освен на първичната договорка с имуществото на длъжника, само че и на последващите покупко-продажби, които го повреждат. Исковете могат да бъдат предявени и независимо, само че при съществуване на предпоставките на член 213 от Граждански процесуален кодекс следва да бъдат прегледани в едно произвеждане “. Те са изключително значими поради развиването на обстоятелствата към случая с „ Олинеза “.
Съдружникът Красимир Генов е изпъден от „ Партньори “ АД през лятото на 2015 година, а половин година по-късно компанията стартира ликвидация на парцели. Чрез поредност от неизгодни покупко-продажби за източване на завода на обща стойност 26 119 618 лева . На 20 септември притежателят Христо Кръстев дружно с Иван Янков, изпълнителен шеф на завода, продават общо 29 броя търговски марки и 6 броя индустриален дизайн на „ Тритон “ ООД за сумата от едвам 170 000 лева при пазарна стойност на същите от 24 987 000 лева След това на 15 октомври продава 8 парцела на сдружението за 1 200 00 лева при пазарна цена от 1 509 200 лева На 8 декември с подписа на Иван Янков, само че подтикнат от Христо Кръстев са продадени още 15 парцела, благосъстоятелност на „ Партньори “ АД. Купувач е „ Олинеза Премиум “, представлявано от Христо Кръстев. Продажбата е за 548 588 в. при пазарна оценка 1 542 006 лева, излиза наяве от обвинителния акт против Кръстев на Софийска градска прокуратура от юли 2018 година Той е против Христо Кръстев, майка му Лилия Христова и изпълнителния шеф на завода Иван Янков.

Красимир Генов
Друг основен детайл са доказателствата, че купувачът и продавачът на парцелите са свързани лица по Търговския закон . В определението си висшите съдии цитират доказателствата. „ Партньори “ АД се съставлява от Иван Янков, а „ Олинеза Премиум “ ООД от Христо Кръстев. Кръстев е член на СД на „ Партньори “ АД и съдружник-управител на „ Олинеза Премиум “ ООД. Съдружник в „ Олинеза Премиум “ ООД е и Иван Янков, който е и член на СД в „ Партньори “ АД. Кръстев и Янков са взели присъединяване, както в Оценка за съвместимост на акционерите на „ Партньори “ АД, по този начин и в общото заседание на съдружниците на „ Олинеза Премиум “ ООД. Органите на двете сдружения са взели решение за покупко-продажба на парцелите, като Кръстев и Янков са взели участие в гласуването на решенията, признати единомислещо. Седалището и адресът на двете сдружения са идентични. Изложени са и съображения за съществуване на роднинска връзка сред Христо Кръстев и Мария Кръстева, негова сестра и съучастник в „ Партньори “ АД и Лилия Христова – майка на Христо Кръстев и Мария Кръстева, която е заместител ръководител на „ Партньори “ АД. При по този начин откритите доказателства Софийския Апелативен съд е приел, че във връзка с двете сдружения – „ Партньори “ АД и „ Олинеза Премиум “ ООД са налице хипотези на свързани лица по смисъла на §1 ал.1 т.1, т.3 и т.4 и §1 ал.2 от ДР на Търговски закон. С оглед на това е признато, че се е осъществил правноралевантният факт – познание за увреждане, както от длъжника – „ Партньори “ АД, по този начин и от третото лице - „ Олинеза Премиум “ ООД “, пишат висшите съдии.
На процедура обстоятелствата споделят едно нещо – превзелият „ Олинеза “ Христо Кръстев продава фиктивно на свои родственици парцелите, с цел да понижи опцията Красимир Генов да си вземе дивидента и по този начин да го ощети .
Битката сред съдружниците в „ Олинеза “ продължава към този момент 4,5 години. В началото на 2015 година притежателят на 60 на 100 от завода Александър Найденов стартира да трансферира собствеността на общо 29 броя търговски марки и 9 броя промишлени дизайна и учредява с тях необикновен залог в интерес на кипърската офшорка " Аносеп Ентърпрайзис Лимитед ". Залогът би трябвало да обезпечи контракта за покупко-продажба сред " Аносеп " и " Олинеза " за 15 млн. лева, подписан на 17 юли 2015 година
Другият огромен съучастник Христо Кръстев се пробва да узурпира властта и дяловете на Александър Найденов и Красимир Генов . Той понижава каузи на съдружника в притежателя на „ Олинеза “ „ Партньори “ АД Красимир Генов от 50 на 100 на 2,02 на 100 и не му изплаща дял . През зимата на 2015 година Кръстев стартира да трансферира парцелите на „ Олинеза Премиум “ и на процедура източва компанията. За закононарушенията е сезирана и Софийска градска прокуратура, която през юли 2018 година излиза с обвинителен акт против Христо Кръстев, майка му Лилия Христова и изпълнителния шеф на завода Иван Янков.
Кръстев е обвиняем по 4 члена на Наказателния кодекс – член 212 за потребление на документи с погрешно наличие, член 203 за длъжностно заграбване в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай, при което лишаването от независимост е до 30 години, член 220 за подписани неизгодни покупко-продажби и член 255 за укриване на налози.
Любопитен факт е, че предходната година Христо Кръстев нае някогашната другарка на някогашния си съучастник Александър Найденов - Елен Колева, с цел да популяризира лютеница и горчица с марката „ Олинеза “. В началото на тази година се появи в предаването „ Шеф под прикритие “, с цел да избави част от репутацията си. През юни пък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции с 37 086 лева " Олинеза премиум " за реплика на опаковка на майонеза „ Краси “ и постанови неотложно преустановяване на нарушаването. Сумата е 0.1 на 100 от чистите доходи от продажби на сдружението за финансовата 2018 година.
Сега „ Олинеза “ е на път да се раздели с основни парцели и на процедура да реформира активността си, с цел да не загине. И да се моли в бъдеще да не попада на „ предводители “ като Красимир Генов, който не се отхвърли да върви по съдилища, с цел да търси правдивост против измамниците.
Автор: Димитър Илиев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР