Ключовата технология за разработването на ИИ от Apple е платформа

...
Ключовата технология за разработването на ИИ от Apple е платформа
Коментари Харесай

Apple тества чатбот „Apple GPT“ и разработва инструменти за създаване на генеративен изкуствен интелект

Ключовата технология за създаването на ИИ от Apple е платформа с кодово име Ajax

Светлин Желев преди 10 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 15:00 | 19.07.2023

„ Предупредих ви още през 1984-та “ – съобщи режисьорът на Терминатор и Аватар Джеймс Камерън

КосмосЕмил Василев - 9:27 | 18.07.2023

Мистериозен обект открит на австралийски плаж може да е пристигнал от космоса

КосмосЕмил Василев - 15:32 | 18.07.2023

Спътникът Mars Express сподели по какъв начин наподобяват Земята и Луната от орбитата на Марс

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

Според колумниста на Bloomberg Марк Гурман Apple създава рамка за генеративен изкуствен интелект и към този момент е основала собствен личен бот с изкуствен интелект, сходен на ChatGPT.

Позовавайки се на анонимни източници, Гурман оповестява, че основната технология за създаването на ИИ от Apple е платформа с кодово име Ajax. Тя е предопределена за основаване на огромни езикови модели, сходни на тези, които служат като основа за чатбота ChatGPT. Използвайки Ajax, дребен екип от инженери на Apple е създал модел, за който се твърди, че е наименуван Apple GPT. Съобщава се, че самата платформа е създадена през 2022 година, с цел да „ сплоти разработките на Apple, свързани с машинното образование “. Чатботът на собствен ред е по-нова разработка от края на предходната година и е нещо като опит. Самата платформа Ajax се основава на рамката Jax на Гугъл и работи в Гугъл Cloud, отбелязва колумнистът на изданието.

В публикацията на Bloomberg се споделя, че Apple е загрижена за това какъв брой бързо инструментите за генеративен изкуствен интелект са станали всеобщи, само че в същото време съжалява, че „ може би е пропуснала момента на евентуална фундаментална смяна в метода на работа на актуалните усъвършенствани цифрови устройства “. Отбелязва се, че подразделението за машинно образование и ИИ в Apple се управлява от Джон Джанандера и Крейг Федериги, старши вицепрезидент по софтуерно инженерство.

Според източниците, приложението Maps, Search, както и Siri на Apple към този момент са получили някои усъвършенствания с ИИ, създадени благодарение на платформата Ajax. Те обаче не са налични за потребителите и са в развой на затворено тестване. В момента компанията употребява рамката за създаване на огромни езикови модели, които биха могли да залегнат в основата на нейния аналог чатбот ChatGPT. Apple обаче към момента не схваща по какъв начин да интегрира Apple GPT в своята екосистема от артикули. В момента чатботът на Apple е наличен единствено посредством уеб интерфейс и се тества от дребен екип от инженери с достъп на най-високо равнище. Отбелязва се, че в тестови режим чатботът се употребява за основаване на прототипи на нови артикули, обобщава информация и може да дава отговор на въпроси въз основа на данните, върху които е подготвен. Компанията е забранила всички резултати от чатбота да се употребяват за работа с потребителите. Източниците на Марк Гурман настояват, че чатботът на Apple няма нови функционалности, които да го отличават от други сходни решения. Като цяло той работи по същия метод като продуктите с изкуствен интелект като ChatGPT и Bing Chat, както и други сходни разработки.

Публично Apple не е споделила съвсем нищо за изкуствения разсъдък. Компанията даже не произнесе термина по време на неотдавнашната си конференция WWDC 2023, като вместо това цитира напредъка в машинното образование. Въпреки това Apple несъмнено се интересува от нови технологии за изкуствен интелект. Тя продължава да създава съответните принадлежности, а също по този начин наема нови специалисти в региона на създаването на огромни езикови модели, написа Гурман.

Apple към момента не възнамерява да употребява тези нови технологии за ИИ по какъвто и да е метод в потребителските артикули, изяснява той. Но подобряването на опциите на Siri, да вземем за пример, би могло да бъде явен избор. Потребителите на артикули на Apple стартират да виждат, че цифровият помощник на Apple, пуснат от компанията още през 2011 година, към този момент отстъпва на Amazon Alexa или Гугъл Assistant.

Apple видимо по-бавно приспособява новите технологии за изкуствен интелект спрямо компании като OpenAI, Microsoft и Гугъл, които интензивно ги употребяват в границите на своите отворени бета проби. В същото време това постепенно движение подхожда на общия метод на компанията към доста от нейните артикули. Apple нормално изчаква новите технологии да „ узреят “, преди да ги предложи като част от своите устройства. Самият основен изпълнителен шеф на Apple Тим Кук тества същия чатбот ChatGPT, само че в последна сметка стигна до заключението, че технологията към момента крие опасности от пристрастия и дезинформация.

На фона на обявата на Гурман акциите на Apple прибавиха 2,3%, с цел да доближат 198,23 $. На собствен ред акциите на Microsoft изгубиха към 1%.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР