Ключова комисия в Европейския парламент гласува в подкрепа на задействането

...
Ключова комисия в Европейския парламент гласува в подкрепа на задействането
Коментари Харесай

Евродепутати поискаха да се задейства процедура, която може да лиши Унгария от глас в ЕС

Ключова комисия в Европейския парламент гласоподава в поддръжка на задействането на процедурата по член 7 от Договора за Европейски Съюз против Унгария, която може да приключи със наказания поради нарушение на съществени полезности на съюза, съобщи " Политико ".

Евродепутатите от Комисията по правораздаване и вътрешни работи гласоподаваха с 37 гласа " за " против 19 " срещу " в поддръжка на резолюция, направена от датски народен представител от групата на Зелените. В документа се споделя, че обстановката в Унгария съставлява " очевиден риск от съществено нарушение на полезностите, посочени в член 2 на Договора " и се приканва за процедура по член 7 (повече за процедурата четете тук).

Текстът е знак за опасенията за независимостта на правосъдната система, просветителната промяна, корупцията, свободата на изложение и правата на мигрантите в Унгария, наред с други въпроси. Правителството на Виктор Орбан е подложено на критика вкъщи и в чужбина, че слага Унгария по пътя на автокрацията и вкарва недемократични практики. По-рано този месец унгарският парламент одобри противоречиво законодателство, което не разрешава да се оказва помощ на мигранти или търсещи леговище.

Ако Европарламентът в цялостен състав поддържа резолюцията на пленарно съвещание през септември, по-късно публично ще изиска от Съвета да задейства първата от трите стъпки в процеса, който може да докара до лишаване на правото на глас на Унгария в Съвета.

Въпреки че глобите са малко евентуални, защото се изисква поддръжката на всички страни членки, решението да се стартира процеса може да подреди на интернационалните позиции на Унгария.

В гласуването в понеделник осем членове на Европейската национална партия, дясноцентристката група, която включва и партията на Орбан " Фидес ", поддържаха резолюцията.

В края на предходната година Европейската комисия задейства процедурата по член 7 против Полша поради сериозен риск от нарушение на върховенството на закона в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР