Ключова комисия от шведски депутати иска да накара най-големите банки

...
Ключова комисия от шведски депутати иска да накара най-големите банки
Коментари Харесай

Швеция забавя похода към общество без кеш

Ключова комисия от шведски депутати желае да накара най-големите банки в страната да не изоставят кеша в опит да забавят похода на страната към изцяло безкешовото общество, написа Bloomberg.

Ако измененията в закона за централната банка бъдат дефинитивно признати, банките в страната наложително ще би трябвало да оферират евакуиране на средства в кеш. Изискването ще важи за всички институции с над 8 милиарда $ депозити. Целта е най-малко 99% от шведите да имат опция да изтеглят пари от разстояние най-много 25 километра от местоположението им.

 36% от шведите към този момент не употребяват кеш. И това тормози политиците
36% от шведите към този момент не употребяват кеш. И това тормози политиците

Количеството хартиени пари в обращение е намаляло с 40% за 10 години

Ходът е в отговор на бързата промяна на Швеция, която се трансформира в едно от обществата, употребяващи минимум кеш в света. Промяната носи редица терзания, изключително за възрастните хора. В страната към този момент е мъчно да се оправиш, в случай че не притежаваш банкова карта или цифров портфейл в мобилния си телефон. Сред другите терзания е и опцията за възможен проблем с платежните системи.

Депутатите започнаха да се занимават с тематиката, откакто множеството банкови клонове в Швеция прекратиха опцията клиентите да теглят кеш от сметките си. Множество заведения за хранене и питейни заведения също започнаха да одобряват единствено безкешови заплащания. Промяната е движена от самите шведи, които избират да заплащат с карта или с телефона си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР