Ключов свидетел по делото срещу обвинения за убийството в Борисовата

...
Ключов свидетел по делото срещу обвинения за убийството в Борисовата
Коментари Харесай

Защо ключов свидетел по делото срещу Йоан Матев отказа показания и какво следва?

Ключов очевидец по делото против обвинявания за убийството в Борисовата градина Йоан Матев, се отхвърли от показанията си. Пред съда през днешния ден братът на Матев Марсел отхвърли да свидетелства, с което сложи под въпрос доказателствата против Йоан. Адвокат Марин Марковски изясни пред Дарик, че по закон Марсел има право да не свидетелства поради роднинството си с подсъдимия. Той добави, че всички разпити и показания на брата на Йоан към този момент няма стойност по делото.
 
Йоан Матев е упрекнат за убийството на 16-годишният Георги Игнато в в Борисовата градина, което се случи 2 юни 2015 година. Братът на Йоан - Марсел Матев, беше основен очевидец по делото. След като година и половина полицията не съумя да разкрие закононарушението точно Марсел води проверяващите до оръжието, с което е бил погубен Георги.

 
В показанията си Марсел разказал, че брат му, му е признал, че е умъртвил 16-годишното момче . Днес в заседателната зала Марсел Матев се възползва от правото си по закон да се откаже да свидетелства, в случай че може да уличи в закононарушение собствен родственик. Адвокат Марин Марковск и изясни пред Дарик, че това значи, че всички разпити и показания на брата на Йоан към този момент няма стойност по делото.
 
„ След като той е отказал да дава показания, съдът следва да одобри, че няма по какъв начин да е очевидец той и няма право му чете показанията. Роднините могат да отхвърлят да дават показания. Дори когато един път са ги дали, могат да се откажат по-натам да бъдат очевидци и те губят качеството си на очевидец. Могат да се четат единствено показанията на очевидец, който е дал показания, разнообразни, или се е отказал. Но те когато са родственици и се откажат, губят качеството на очевидец. Те не са очевидци към този момент. Съдията към този момент може да реши нещо друго “, уточни Марковски.

 
От прокуратурата обаче неведнъж уверяваха, че има задоволително други доказателства против Йоан , въпреки и те да са косвени. Марковски изясни, че в случай че няма сигурни и точни доказателства по делото, с изключение на показанията на Марсел, от които той се отхвърли през днешния ден, няма по какъв начин Йоан да бъде наказан.-->
 
„ Само косвени доказателства не са задоволителни, с цел да бъде наказан. Трябва да са доста, да са безапелационни, да са ясни, недвусмислени. Ако не са по този начин нещата, би трябвало да го оправдаят момчето и да се прибира “, добави юрист Марковски.

 
По делото са разпитвани и други очевидци, главно съученици на Йоан. Днес един от съучениците на подсъдимия Георги Начев отхвърли част от показанията си. Дълго време след убийството в медиите и обществените мрежи се разпространяваше клип, в който се вижда по какъв начин момче се отдалечава от мястото на убийството. Полицията призоваваше всички, които имат информация за него да оповестят на органите на реда. По време на следствието Начев е споделил,  че е безапелационен, че момчето от популяризирания клип е Йоан. Днес обаче той отхвърли да е познал момчето от видеото. В заседателната зала стана ясно, че Начев е желал да се види с майката на Матев преди да свидетелства през днешния ден. Причината за желаната среща обаче по този начин и не се обясни. Ако бъде приет за отговорен, Йоан Матев ще получи наказване от 5 до 12 години отнемане от независимост, тъй като сега на убийството е бил малолетен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР