Ключов доклад за глобалното затопляне. Учени настояват за спешни промени

...
Ключов доклад за глобалното затопляне. Учени настояват за спешни промени
Коментари Харесай

Учени призовават глобалното затопляне да се ограничи до 1,5 °C

Ключов отчет за световното стопляне. Учени упорстват за незабавни промени във всички области на човешкия живот. Целта е покачването на температурата на Земята да се ограничи до градус и половина, заяви Нова тв.

Всяко малко повишаване на стоплянето е от огромно значение. Ако ограничим световното стопляне до 1,5 градуса, спрямо 2 градуса, загубите от царевица, ориз и пшеница ще са по-малко. А популацията на света, изложено на дефицит на вода, ще е с до 50% по-малко.

Три от стъпките, които би трябвало да станат факт, съгласно учените: излъчванията от въглероден диоксид в международен мащаб да намалеят с 45% до 2030 година. 85% от електричеството на света да се доставя от възобновими източници до 2050 година. Употребата на въглища да се сведе до нула. Но всичко това няма да е на ниска цена.

Чували ли сте за „ енергийни култури ”? Това са растения, от които се вършат биологични горива. И е една от стъпките, с които, съгласно учените, можем да ограничим световното стопляне. Проблемът: нужни са до 7 милиона квадратни километра земя с такива посеви. А това е 63 пъти повече в сравнение с площта на България. Целта: светът първо да понижи, а след това да спре потреблението на изкопаеми горива.

„ Ние излагаме обстоятелствата, с които политиците би трябвало да се оправят. Употребата на въглища би трябвало да намалее доникъде на 21-ви век! Но ние не решаваме за енергийните политики на обособените страни ”, разяснява Джим Ский, Междуправителствен панел по климата.

Според изчисленията в отчета в продължение на 19 години ще се влагат по над 2 трилиона $ в енергийната система. Но е по-евтино в сравнение с просто да чакаме, считат специалисти.

„ Цената, която българското общество заплаща единствено поради зачестилите естествени катаклизми, през последните години фрапантно се усили ”, разяснява Георги Стефанов, WWF.

Повече дъжд и наводнения в умерените ширини, по-тежка суша в горещите региони на Земята, са единствено част от забележимите последици на световното стопляне.

„ Ние към този момент виждаме следствията от световното стопляне с един градус: все по-често рисково време, повишаване на морското ниво, намаляващите арктически ледове ”ы изяснява Панмао Жаи, Междуправителствен панел по климата.

„ Обещанията, които държавните управления направиха през последните три години, не са задоволителни, с цел да ограничим световното стопляне под градус и половина след 2030 година ”, изясни Джим Ский.

Бездействието би било съдбовно освен за стопанската система на човечеството, само че и за природата. Най-голямата в света система от коралови рифове може изцяло да изчезне, в случай че световната температура се увеличи с 2 градуса.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР