Клубовете от Висшата лига отбелязват рекордни приходи за изминалата година,

...
Клубовете от Висшата лига отбелязват рекордни приходи за изминалата година,
Коментари Харесай

Клубовете от Висшата лига отбелязват рекордни приходи за миналата година

Клубовете от Висшата лига означават рекордни доходи за миналата година, като топ 6 продължава да се откъсва от останалите във финансово отношение. Всичките доклади за предишния сезон са регистрирани в Companies House, а финансовите анализатори Deloitte и Vysyble са компилирали отчети, които поглеждат към общата картина в елита на британския футбол.

Общият оборот е достигнал 4.8 милиарда паунда през 2017-18, което е растеж с 200 млн. спрямо предходната акция, само че общите разноски за заплати се покачили с 400 млн. паунда до 2.9 милиарда, като междинното отношение заплати/приходи се е повишило от 55 на 59%. Това значи, че оперативната облага е паднала с 16% до 0.9 милиарда паунда и общата облага преди данъчно облагане се е намалила до 0.4 милиарда от рекордната през 2016/17 0.5 милиарда паунда.

Има бездна сред клубовете от топ 6 – Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм, и всички останали. Според Deloitte, растежът в приходите се дължи, в частност, най-много на всички от топ 6 без Арсенал, който играха в Шампионската лига през миналия сезон – връх за лигата във връзка с брой клубове в най-престижната европейска клубна конкуренция – като всички пет от тях доближиха до етапа на елиминациите в шампионата. Това доста усъвършенства оборота на клубовете от телевизионно лъчение и реклама.

В допълнение, домакинските дуели на Тотнъм, които се играеха краткотрайно на Националния стадион „ Уембли “ разреши на отбора от Северен Лондон да усили своя доход от гостолюбие, билети и спонсорство. Това разреши на клуба и да означи рекордна облага след данъчно облагане от 113 млн. паунда предишния сезон, като в това отношение задмина Ливърпул със 106 млн. за същия интервал. Фактите сочат, че точно „ шпорите “ са съдействали за повече от половината доходи по време на мачовете и съвсем четвърт от тези за реклама, до момента в който Ливърпул и Тотнъм дружно носят общо 58% от общата облага преди данъчно облагане. Когато прибавим Арсенал, Челси и двата манчестърски клуба в уравнението, контрастът с останалите тимове става очевиден.

Според Vysyble, топ 6 способстват за 89% от общата облага преди данъчно облагане – 401 млн. паунда – за съпоставяне, през 2016-17 процентът е бил едвам 36, а сумата 179 млн. Шестте най-богати клуба във Висшата лига са спечелили между тях повече от 53.4 млн. паунда на седмица – 48.4 млн. през миналия сезон, до момента в който останалите 14 клуба са проработили общо 39.4 млн. паунда на седмица – с 200 000 по-малко спрямо предходната година. Разликата сред шестия и седмия във връзка с оборот – Тотнъм и Евертън – се е повишила от 77 млн. до 192 млн. паунда, а разликата в приходите от върха до дъното – Манчестър Юнайтед и Уест Бромич Албиън бе 465 млн. – най-голямата, регистрирана до момента. Анализите на Deloitte бяха фокусирани върху цените за гении и означиха, че съвсем половината от лигата е похарчила 70% за заплати.

„ Увеличението в разноските за заплати се очакваше на фона на натоварени трансферен пазар през 2017-18, като два рекордни прозореца регистрират разноски от 1.9 млн. паунда “, съобщи основният управител на Deloitte Тим Бридж. „ Въпреки това, поради хипотетичното повишаване на цената за телевизионни права в идващия цикъл на лъчение, растежът в разноски за заплати и прехвърляния може да се забави, което към този момент бе сигнализирано от изчислените 1.4 млн. паунда брутни трансферни разноски през сегашния сезон. При акцента на това по какъв начин клубове могат да генерират растеж в приходите от източници, разнообразни от телевизионното лъчение, е допустимо да следим спад в равнищата на облагите преди данъчно облагане в идващите няколко години “, приключи той.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР