Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, заедно с Обществения

...
Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, заедно с Обществения
Коментари Харесай

Създаден е Клуб за подкрепа на гласността и преустройството

Клубът за поддръжка на гласността и преустройството, дружно с Обществения комитет за екологична отбрана на Русе, е от първите дисидентски организации в Народна република България.
Учреден на 3 ноември 1988 година в 65-а публика на Софийския университет. Инициатор на плана е Желю Желев, който още от 1986 – 1987 година работи по подготовката на Клуба, като намира поддръжка в съперници на тоталитарната система като Искра Панова (набира последователи паралелно с Желев), Евгения Иванова, Антонина Желязкова, Георги Мишев, Марко Ганчев, Радой Ралин, Петко Симеонов, Невена Стефанова, Блага Димитрова, Мария Бойкикева, професор Николай Василев, Христо Радевски, учен Кирил Василев, кинорежисьора Дучо Мундров, изявения български физикохимик Алексей Шелудко. Мнозина от учредителите (общо 80 души, като на самото основаване се причисляват още 40) са членове на Българска комунистическа партия, а някои и дейни борци срещу фашизма и капитализма като Чавдар Кюранов, Брайко Кофарджиев, Борис Спасов и други
 Роден е Вичо Диков, български боен деятел Роден е Вичо Диков, български боен деятел
Вичо Диков е роден на 2 ноември 1861 година в тулчанското село Бейдауд. Баща му – Дионисий Диков е духовник в Бейдауд. Брат му &ndash...
През септември 1988 година Желев приготвя Програмната декларация. През октомври в Чуйпетлово тя се прочита и разисква, за секретарки на Клуба се избират Евгения Иванова и Росица Антонова и се дефинира, че ръководителите ще управляват на ротационен принцип. На 3 ноември се приема Учредителната (програмната) декларация, избира се Управителен съвет, поставят се правилата на действие на Клуба и се прочита описът на учредителите. Учредителната декларация се изпраща до Централен комитет на Българска комунистическа партия, креативните съюзи и средствата за всеобща информация.
Първият ръководител на ротационен принцип на Клуба за поддръжка на гласността и преустройството е Мария Бойкикева. По спогодба всеки би трябвало да ръководи по азбучен ред на фамилните имена, за по два месеца.
Основната активност на Клуба се състои в приемането и разгласяването на заявления и мнения по общополитически въпроси, в които внезапно се подлага на критика властта на Тодор Живков. Клубът, дружно с другите неформали, застава в отбрана на правата на българските мюсюлмани и се афишира срещу по този начин наречения Възродителен развой. Членовете на Клуба демонстрират огромна интензивност по западните радиостанции, като необикновен отзив имат есетата на Блага Димитрова и Марко Ганчев.
Клубът се състои от 6 секции, които се занимават с открояващите се публични проблеми в социалистическа България: икономическото състояние; човешките права и гражданските свободи; демографските проблеми; екологията; проблемите на българската култура; нерешените проблеми на българската история.
 В Европа стартира най-унищожителната грипна зараза В Европа стартира най-унищожителната грипна зараза
Испански грип е названието на международната пандемия от грип (инфлуенца), обхванала целия свят през 1918 година Пандемията продължава от януа...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР