Клуб “Девети декември” беше учреден в рамките на политическа партия

...
Клуб “Девети декември” беше учреден в рамките на политическа партия
Коментари Харесай

Калоян Янков за ФАКТИ: В клуб “Девети декември” мислим различно, но не искаме да разцепим “Да, България”

Клуб “Девети декември” беше основан в границите на политическа партия “Движение Да, България”. В него се включиха Калоян Янков, депутат в 46-тия Парламент и ръководител на Комисията “Росенец”, Мануела Малеева, един от учредителите на “Да, България”, Велизар Шаламанов, депутат в 45-тия и 46-тия Парламент и още 85 членове на “Да, България”.

Клуб “Девети декември” се основава върху желанието за развиване и възстановяване на партията, както и на база разочарованието от Националната конференция, се споделя в учредителния документ на клуба.

“Отдавна не утвърждаваме последователно възцаряващия се недостиг на демократично другарство. С течение на времето той закупи разнообразни измерения: неуважение на мнение, властнически управнически дейности от членовете на управлението, изолираност и капсулиране на управлението, от което последва едностранно и анонимно взимане на решения”, написа още там.

“Да, България” не употребява пълноценно личния си капацитет”, пишат учредителите на клуб “Девети декември” и допълват: “Клубът поражда поради убеждението, че “Да, България” страда от съществени дефицити, които ние не сме склонни да приемем. Онова, което желаеме обаче, е не да се оплакваме, а да ги изправим, и то не с борба, а в разговор и взаимна работа”.

“Искаме “Да, България” да бъде същинска политическа партия, а не “частен бранд”, упорстват те.

За задачите на клуб “Девети декември” от ФАКТИ разговаряхме с адв. Калоян Янков , един от учредителите му.

- Адв. Янков, какво се надявате да постигнете със основаването на клуба в кратковременен проект?

- В кратковременен проект желаеме да активизираме нашите последователи и членове, които бяха разочаровани или изпаднали в незаинтересованост, като посредством този клуб да им дадем опция да изразят своите хрумвания, които може би не са стигнали до управлението. Виждаме, че това стартира да се случва.

Ние считаме, че клубът би могъл да бъде център на допълваща партийна активност. Много мощно се нуждаем от експертна помощ както в ръководството, по този начин и в развиването на локалните структури, по този начин и в връзката сред другите партийни общности и структури. Според мен можем да бъдем потребни за това.

- Казвате, че тази готовност към този момент се случва. По какво съдите?

- В този клуб сме към този момент близо 90 души. Говорим и обсъждаме въпроси постоянно. Всички ние сме твърдо “за” полезностите на “Да, България”. Ценностната ни ориентировка стои там, просто има потребност от разнообразни форми, под които хората да намерят своето място. Смятам, че клубът е съвършен привлекателен център за хората, които имат хрумвания и чиито хрумвания до момента не са намерили реализация.

- Как се надявате да се развие “Девети декември” в дълготраен проект, по какъв начин да послужи?

- Важно за нас е да работим за разширение на нашата общественост, само че и за хоризонтални връзки сред общностите в другите градове. Оказа се, че в структурите в обособени градове имаме едни и същи проблеми. Можем да ги решаваме доста по-бързо, дейно и елементарно, като споделяме опит. Като че ли до момента не успяхме да развием потенциал в тази област като партия. Има справедливи аргументи за това, има и субективни. Ние желаеме да създадем още един опит.

Проблемите са по-скоро вътрешни и не са толкоз проблеми, колкото задания, върху които имаме да работим.

- Има го мнението, че с тази активност разцепвате вътрешно партията - по какъв начин отговаряте на това?

- Ако искахме да разцепим партията, щяхме да я разцепим - щяхме да създадем нещо, настрана от “Да, България”. Да, ние мислим друго, само че не желаеме да разцепим партията. Още от началото споделяме, че ние сме част от “Да, България”. Една малко по-различна част, само че част. Многообразието също е благосъстояние.

- Целите ли да бъдете вътрешна съпротива?

- Терминът “опозиция” за мен е погрешен за това, което сме. Само ⅓ от нашата мотивация е незадоволство от съществуващото състояние. Във всяка организация има неща, които могат да се подобрят. Останалите ⅔ от мотивацията ни е предпочитание за развиване, за помощ и за ускорение на смяната в нашата партия.

Една от главните задания на партиите е да вземат участие в избори. Трябва да подготвим нашата партия за присъединяване в идващите постоянни избори - локалните избори. Мисля, че би трябвало да фокусираме напъните си в тази посока.

- Имахте ли диалог с управлението след основаването на клуба - т.е. имате ли визия по какъв начин го одобряват?

- Предстои диалог през идната седмица. Очакваме той да протече обикновено.

- След вчерашното шествие, в което хиляди хора поддържаха Украйна, смятате ли, че от обединяването “Демократична България”, от което “Да, България” е част, би трябвало да пристигна предложение за изпращане на оръжия за Украйна?

- Казвал съм неведнъж, че позицията на “Демократична България” би трябвало да бъде по-смела и ние би трябвало да желаяме с решение Народното събрание да задължи държавното управление да изпрати помощ за Украйна. “Демократична България” би трябвало ясно да каже, че това е приоритет за нас, тъй като ние към този момент сме част от ръководството и би трябвало да действаме - да представяме планове за решение и законопроекти, а по-късно да приказваме. Не е редно да поддържаме, без да вършим нищо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР