Клоните на дърветата в северния кенийски град Лодуар са оголени,

...
Клоните на дърветата в северния кенийски град Лодуар са оголени,
Коментари Харесай

Ята скакалци опустошиха части от Северна Кения

Клоните на дърветата в северния кенийски град Лодуар са оголени, без листа и поддават под тежестта на големи ята млади скакалци, заяви Ройтерс.

Скакалците превзеха Източна Африка и крайбрежието на Червено море в края на 2019 година, подпомагани от нетипичното време за сезоните в тази част на света и климатичните промени. Ята скакалци минаха западно от Йемен и тази година доближиха до Кения, Сомалия и Етиопия.

Ново потомство се е появило в Туркана , най-бедния кенийски регион. Младите скакалци изяждат всичко, попаднало пред очите им и когато укрепнат, ще са способни да изминават разстояние от 130 километра дневно.

" Скакалците дестабилизират една към този момент открито неприятна обстановка ", споделя Даниел Кирура, ръководител на представителството на Организацията по прехраната и земеделието на Организация на обединените нации в Туркана.

Кирура се притеснява, че ятата скакалци ще се разпространят бързо и по тази причина екипи работят неуморно, с цел да обработят терените с инсектициди, преди новото потомство на насекомите да е укрепнало и да стартира да лети.

Туркана е просторен изсъхнал регион в Северозападна Кения, който граничи с Уганда, Южен Судан и Етиопия . Жителите му се оплакват, че насекомите унищожават обработваемите земи и пасищата.

" Тези неща, които скачат нагоре-надолу пристигнаха преди два дни и изядоха всички дървета ", споделя локалният гражданин Майкъл. " Унищожиха даже тревата за пашата на козите ".

Местните бият барабани в опит да уплашат и прогонят скакалците. " Унищожиха ни царевицата и дървото асимина . И тъй като звукът не им харесва, бием барабаните, с цел да ги гоним ", сподели различен локален гражданин, Кристофър Лотит.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР