Клонът на Ислямска държава, който американците обвиняват за вчерашните смъртоносни

...
Клонът на Ислямска държава, който американците обвиняват за вчерашните смъртоносни
Коментари Харесай

Колко опасен е афганистанският клон на Ислямска държава?

Клонът на " Ислямска страна ", който американците упрекват за вчерашните смъртоносни самоубийствени набези край летището в Кабул, породи в Източен Афганистан преди шест години и бързо се трансформира в една от огромните терористични закани в международен проект.

Въпреки че години наред беше подложена на военни удари от водената от Съединени американски щати коалиция, групировката, известна като " Ислямска държава-Хорасан ", оцеля и извърши огромно ново нахлуване в миг, когато Съединени американски щати и другите сътрудници от НАТО се изтеглят от Афганистан, а талибаните се връщат на власт.

Президентът Джо Байдън уточни опасността от набези на " Ислямска страна " като причина Вашингтон да се придържа към изтичащия във вторник краен период за евакуиране на американските сили от Афганистан. Байдън упрекна групировката за вчерашните набези, едното от които бе осъществено от нападател самоубиец, промъкнал се измежду струпалите се афганистанци при входовете на летището, следени от американски военни.

Групировката има зад тила си набези с доста жертви, при които понася и огромни загуби . Ето по какъв начин една сееща гибел формация оказва въздействие върху хода на евакуациите от Кабул и дейностите на Съединени американски щати.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА " ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА-ХОРАСАН "?

Централноазиатският клон на " Ислямска страна " породи в месеците, откакто главното ядро от бойци на групировката предприе нахлуване в Сирия и Ирак, създавайки през лятото на 2014 година самопровъзгласил се халифат или ислямска империя . След това беше належащо интернационалните сили да водят борби в Сирия и Ирак в продължение на пет години, до момента в който изтласкат бойците на халифата.

Името на афганистанския клон идва от провинция Хорасан - район, обхващал през Средновековието огромна част от Афганистан, Иран и Централна Азия.

Групировката е известна също като ИДХ или ИДИЛ-Х.

КОИ СА БОЙЦИТЕ НА " ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА-ХОРАСАН "?

Групировката стартира с неколкостотин бойци на пакистанските талибани, намерили леговище от другата страна на границата в Афганистан, откакто бяха изгонени от родната си страна при военни интервенции. Там към тях се причислиха други екстремисти със сходни възгледи, в това число недоволни бойци на афганистанските талибани, раздразнени от прекомерно умереното и миролюбиво съгласно тях държание на талибаните - визия, която се разграничава от метода, по който Западът гледа на талибаните.

През последните години, в които талибаните следваха курс за договаряния със Съединени американски щати, все по-голям брой недоволни талибани се присъединяваха към по-екстремистката " Ислямска страна " , увеличавайки нейната бройка. Повечето бяха разочаровани, че талибаните следват курс към договаряния със Съединени американски щати в миг, когато те мислеха, че придвижването се приближава до военна победа.

Групировката също по този начин притегли забележителен брой членове от Ислямското придвижване на Узбекистан от прилежащ Узбекистан; бойци от единствената иранска провинция, в която болшинството поданици са мюсюлмани сунити; и членове на Туркестанската ислямска партия, формирана от уйгури от североизточната част на Китай.

Мнозина бяха привлечени от изпълнената с принуждение и екстремизъм идеология на " Ислямска страна ", в това число от обещанията за халифат, който да сплоти ислямския свят - цел, която талибаните в никакъв случай не са си поставяли.

КОЕ ПРАВИ ГРУПИРОВКАТА ВОДЕЩА ЗАПЛАХА?

Талибаните лимитират своята битка в рамките на Афганистан, до момента в който групировката " Ислямска страна в Афганистан и Пакистан " споделя апела на " Ислямска страна " за международен джихад против немюсюлманите.

Центърът за интернационалните и стратегически проучвания е преброил десетки набези, осъществени от бойци на " Ислямска страна " против цивилни в Афганистан и Пакистан , в това число представляващите малцинство мюсюлмани шиити, както и стотици конфликти с афганистанските, пакистанските и предвожданите от Съединени американски щати съдружни сили от януари 2017 година Макар че групировката до момента не е направила набези против територията на Съединени американски щати, американското държавно управление счита, че тя е хронична опасност за Съединени американски щати и ползите на съдружниците в Южна и Централна Азия.

КАКВИ СА ОТНОШЕНИЯТА НА ГРУПИРОВКАТА С ТАЛИБАНИТЕ?

Те са врагове. Макар чиновници от разузнаването да считат, че измежду талибаните са се промъкнали бойци на Ал Каида, талибаните водят огромни, съгласувани настъпления против групировката " Ислямска страна " в Афганистан. Талибанските бунтовници понякога са обединявали сили както с войските на Съединени американски щати, по този начин и с подкрепяните от Съединени американски щати афганистански държавни войски, с цел да изгонят " Ислямска страна " от региони в Североизточен Афганистан.

Служител на американското министерство на защитата, съгласил се да приказва пред Асошиейтед прес, при изискване че не се разкрива името му , защото работи под прикритие, сподели по-рано, че държавното управление на Тръмп се е заело да урежда през 2020 година своята договорка с талибаните за евакуиране, частично надявайки се да сплоти сили с тях против клона на " Ислямска страна ". Правителството е разглеждало групировката като действителна опасност за територията на Съединени американски щати.

КАКЪВ Е РИСКЪТ СЕГА?

Дори когато Съединени американски щати имаха бойни сили, авиация и военни дронове, ситуирани на място в Афганистан, с цел да следят и нанасят удари против " Ислямска страна ", бойците на " Ислямска страна " бяха в положение да не престават нападенията, макар че понасяха хиляди жертви, означават Амира Джадун и Андрю Майнс в отчет за Центъра за битка с тероризма към военната академия " Уест пойнт ".

Изтеглянето лишава Съединени американски щати от потенциала им да нанасят удари на място в Афганистан , а също по този начин заплашва да отслаби опциите им да наблюдават " Ислямска страна " и проектите й за набези. Служители от държавното управление на Байдън споделят, че групировката " Ислямска страна " е единствено една от многото терористични закани, с които имат работа в международен проект. Те упорстват, че могат да се оправят с нея с така наречен военни и разследващи средства " оттатък хоризонта ", основани в страни от Залива, на самолетоносачи или други по-далечни места.

Един от най-големите страхове на Съединени американски щати от изтеглянето на бойните им сили след две десетилетия е, че при ръководството на талибаните Афганистан може още веднъж да се трансформира в привлекателен център и база за екстремисти , замислящи набези против Запада.

Както сподели американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан по Си Ен Ен предишния уикенд, това е опасността, върху която " сме съсредоточени, с всички принадлежности от нашия боеприпас ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР