Клисура. Възстановката на събитията от Априлското въстание в Клисура е

...
Клисура. Възстановката на събитията от Априлското въстание в Клисура е
Коментари Харесай

Кметът на Клисура Генка Тодорова: Нашата възстановка на събитията от Априлското въстание е най-старата и най-мащабната в България

Клисура. Възстановката на събитията от Априлското въстание в Клисура е най-старата и най-мащабната, която се прави в България. Това заяви за Радио „ Фокус “ - Пловдив кметът на Клисура Генка Тодорова. „ За пръв път такава възстановка в Клисура се прави във връзка 25 години от Априлското въстание “, сподели Тодорова. По думите ѝ възстановката с всяка година става все по-мащабна, като в нея се включват от ден на ден хора. Очаква се тази година да вземат участие над 130 души. Това са локални самодейци и представители на Национално сдружение „ Традиция “. „ След като свърши възстановката на събитията от 1876 година всички участници ще се строят на площада, а президентът Румен Радев ще даде команда за финален залп “, сподели още кметът Гинка Тодорова. Чак по-късно стартира приветствен концерт.
Тодорова уточни още, че по самодейност на жители от Клисура всяка година се вършат дарения. С тяхна помощ е била възобновена иконата, която стои на челото на църквата „ Свети Успение Богородично “, както и една фамилна икона вътре в храма. „ Църквите се поддържат от жителите – сложени са нови порти, дарени са и плочки от гранитогрес за пода “, сподели още Тодорова. Тази година са били дарени и средства, с които е направено устройство за автоматизирано пердашене на камбаната, с цел да не се постанова клисаря да се качва на камбанарията всеки ден.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР