Клишето Треньорският пост е най-ветровитият във футбола е колкото изтъркано

...
Клишето Треньорският пост е най-ветровитият във футбола е колкото изтъркано
Коментари Харесай

50% от треньорските смени у нас са дело само на два клуба

Клишето " Треньорският пост е най-ветровитият във футбола " е колкото изтъркано от приложимост, толкоз и правилно. Поне за Първа лига. Изминали са 15 кръга, първата фаза от българското състезание едвам е преполовена, а се оказва, че към този момент са осъществени 10 треньорски смени. Чисто статистически това значи, че на по-малко от два кръга у нас се прави смяна при наставниците в елитните ни клубове.

Най-интересното обаче е, че два тима се открояват като водачи в негласната ранглиста за заменени треньори. " Арда " и " ЦСКА 1948 " са направили общо пет промени (или 50% от общия брой за сезон 2021/22 до момента). Тимът от Кърджали държи първото място, защото назначеният на 12 ноември сърбин Славко Матич става четвъртият, който води " Арда " този сезон.

В началото позицията се заемаше от най-успешния ментор в историята на клуба - Николай Киров. На 3 септември обаче той изненадващо напусна, с цел да поеме " ЦСКА 1948 ". Само три дни по-късно " Арда " разгласи новия си треньор - Димитър Димитров-Херо. Последният обаче се задържа на поста по-малко от 24 часа и напусна поради съществени фамилни аргументи.

И по този начин на 7 септември помощникът на Димитров - Георги Чиликов, стана третият, водил " Арда " през сезона. Оказа се обаче не и финален. Защото на 9 ноември пристигна изненадващата вест, че Чиликов е освободен макар нелошите резултати, изключително в последните си мачове.

Като се загатна за прекосяването на Киров от " Арда " в " ЦСКА 1948 ", трябва да се спомене, че той стана третият треньор, който води столичния отбор от началото на сезона, след Тодор Киселичков и Мирослав Миндев. Впрочем, след влизането си в елита през лятото на 2020 година " ЦСКА 1948 " стана и тимът, сменил най-много треньори в границите на сезон 2020/21.

Общо шестима експерти водиха отбора в границите на един шампионат - първо бе Красимир Балъков, по-късно той отстъпи треньорските функционалности на Йордан Юруков и стана единствено основен управител. Последва промяна на Юруков с Красимир Петров. След изгонването на последния за един мач функционалностите изпълняваше Атанас Борносузов, преди да пристигна Росен Кирилов, който обаче се задържа единствено 3 мача, преди позицията да заеме помощникът му Киселичков, под чието управление отборът приключи дебютния си сезон в елита.

Останалите 5 смени през актуалното първенство са направени в 4 клуба. " Левски " първоначално бе воден от Живко Миланов, след чиято оставка за един мач краткотраен ментор бе Тодор Симов, преди на " Герена " да се върне Станимир Стоилов.

В другите три клуба промените са по една - Стойчо Младенов пристигна в " ЦСКА-София " още след I кръг на мястото на Любослав Пенев, който пък по-късно смени Антони Здравков в " Царско село ". А на 3 октомври " Лудогорец " заяви на Валдас Дамбраускас, че повече няма да се нуждае от него, и сега и.д. ментор за следващ път е Станислав Генчев. Преди да бъде направено ново предопределение в Разград.

 

ПРИЧИНИ

Въпреки бързото движение на смени " Арда " и " ЦСКА 1948 " не може да бъдат сложени под един знаменател. При столичния клуб фактът, че 9 треньори са заемали поста от лятото на 2020 година насам, се дължи най-много на острата амбициозност на управлението, която обаче досега не кореспондира още с задоволително положителни резултати.

При " Арда " промените са по разнородни аргументи - оферта (Н. Киров), персонални (Д. Димитров) и (може би) неуверена игра при Чиликов. Последният обществено недоумяваше: " Аз нямам безапелационен за себе си отговор (б. р. - за какво е освободен). Не е прелестно, тъй като е изненадващо, само че във футбола е по този начин. След това ревем за какво футболът ни е на такова състояние. Това е една от аргументите да сме в това положение. "

 

НА ДРУГИЯ ПОЛЮС

На фона на тези кадрувания би трябвало да се упоменат и " бетонираните " треньори измежду останалите 8 клуба в Първа лига. Безспорният рекордьор измежду актуалните треньори е Илиан Илиев, който се завърна отпред на " Черно море " на 28 декември 2017 година и от този момент е закрепостен. Следва го северноирландецът Уорън Фийни, който оглави " Пирин " през ноември 2019 година, вкара го това лято в Първа лига и оцелява към този момент - в положително и неприятно за тима.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР