Клип, показващ вързано на каишка момче, което изпълнява команди като

...
Клип, показващ вързано на каишка момче, което изпълнява команди като
Коментари Харесай

Ще станеш страхотно известен – докъде стига цинизмът на инфлуенсърите

Клип, показващ вързано на каишка момче, което извършва команди като куче в пловдивски мол, потресе потребителите в обществените мрежи и откакто провокира вълна от реакции и мнения, влезе в дневния ред на медиите и осведомителните излъчвания.

Оказа се, че момчето е със специфични просветителни потребности и като лице в неравностойно състояние е принуждавано да прави тези дейности, като по този метод е унижавано обществено.

Автори на ужасяващия сюжет за видеото са трима души, които се показват като инфлуенсъри със съществено въздействие в онлайн пространството – Тодор Огнянов, Петко Караилиев и Емили Йорданова.

Шокиращият им цинизъм притегли вниманието и на органите на реда, които задържаха лицата, виновни за снимането на клипа.

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира след изявления в медиите и беше формирано досъдебно произвеждане за хулигански дейности, съобщи на брифинг пред медиите през днешния ден Петър Петров, областен прокурор на Пловдив.

Цялата обстановка се е развила на 3 април. На общ прочут на тримата от клипа е било предоставено да откри елементарно податливо лице на операции, което да изиграе ролята на куче и да бъде водено на каишка на обществено място, изясни прокурорът.

Пострадалият е на 20 години и е със специфични просветителни потребности. Посредникът се е свързал с него и упорито е почнал да го убеждава да се включи в клипа. Момчето в началото отхвърля, само че след обещания, че ще стане " ужасно прочут ", се съгласява.

Възползвайки се от добродушието на потърпевшия, тримата снимат клипа и без даже да го покажат на потърпевшия и без да го уведомят, че ще го разгласяват, клипът е качен в канала на единия от арестуваните в Youtube, допълниха от прокуратурата.

След скандалния случая са арестувани и тримата участници - двама от тях в Пловдив и един в София. Събрани са задоволително доказателства, за това, че в съучастничество те са направили непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, като действието се отличава с извънреден цинизъм. Това е безчинство, което по Наказателно-процесуален кодекс планува отнемане от независимост до 5 години.

Двама от арестуваните са осъждани в предишното, като са оправдани към датата на действието. Задържаните към този момент са с повдигнати обвинявания, сега са с мярка 72 часа задържане под стража, само че прокурорите ще изискат непрекъснат арест от съда, стана ясно още на брифинга.

Внимавайте какви клипчета гледат в интернет вашите деца и следете какво правят и с какви хора се свързват, приканиха от прокуратурата.

Комисията за отбрана от дискриминация също се самосезира по случая поради обстоятелството, че момчето е със специфични просветителни потребности и е лице в неравностойно състояние. Ще бъде формирано произвеждане пред КЗД, в което да се откри налице ли е нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация под формата на тормоз по симптом „ увреждане “, осъществено от тримата участници в клипа, обявиха от Комисията.

Съветът за електронни медии (СЕМ) също излезе с позиция, като съобщи, че осъжда остро бруталното тъпчене на хуманността и откритата проява на безсърдечие към хора със специфични потребности.

За Съвета е смущаващо безкритичното и необятно разпространяване на клип, унижаващ човешкото достолепие и безцеремонното тъпчене на положителните нрави. Съвет за електронни медии моли към доставчиците на медийни услуги да не се трансформират в платформа за дискриминационни практики, както и за разпространение на лица, преследващи скандална популярност.

Регулаторът рапортува оповестеното от потребителите наличие на съответните платформи за шерване на видеоклипове YouTube, Фейсбук, TikTok, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в Публичния указател на Съвет за електронни медии, популяризирали клипа в нарушаване на Закона за радиото и малкия екран, ще бъдат подхванати съответните административнонаказателни дейности.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР