Клиниката по офталмология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира

...
Клиниката по офталмология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира
Коментари Харесай

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ през март |

Клиниката по офталмология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ провежда безвъзмездни очни прегледи за глаукома от 7 до 11 март 2022 година, оповестиха от лечебното заведение.

Те ще се организират от 14:00 до 16:00 часа в кабинет 204 на втория етаж в Диагностично-консултативния блок на болничното заведение. Задължително е авансово записване на тел. 02/ 94 32 262 (в делнични дни сред 13:00 и 15:00 часа).

Прегледите ще включват премерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. Рецепти за очила не се възнамерява да се изписват. При нужда от по-задълбочени проучвания, пациентите могат да се хоспитализират по клинична пътека.

Прегледите ще се правят от доктор Нора Великова, помощник към Катедра Спешна медицина на МУ-София и офталмолог в Клиниката по очни заболявания на ИСУЛ.



Д-р Великова има компетентност по очни заболявания и професионална устременост към миниинвазивна и стандартна хирургия при глаукома, дренажни импланти за глаукома, очен травматизъм, естетична и реконструктивна хирургия на клепачи, обща офталмология. Специализирала е във водещи центрове в Австрия, Испания, Ирландия, Швейцария, Португалия.

От 6 до 12 март означаваме Световната седмица за битка с глаукомата. Глаукомата е група от дегенеративни болести, обединени от един общ симптом – прогресивно и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в международен мащаб след катарактата и първа измежду по-възрастните хора. Един от главните „ виновници “ за възникването й е нарасналото вътреочно налягане, което, когато е доста високо, поврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си.

Един на всеки 200 индивида над 40-годишна възраст и всеки 8-ми над 70 години развива глаукома. Тя може да засегне и двете очи и води до необратима слепота. Съвременната медицина може да спре процеса, само че не и да го върне назад. В множеството случаи заболяването протича безсимптомно – половината от засегнатите въобще не подозират, че имат такова заболяване. Засяга по-често дами.

Лечението включва постоянни медицински прегледи, с цел да се следи равнището на вътреочното налягане, дефектите в зрителното поле и измененията в диска на зрителния нерв. При начална глаукома вътреочното налягане се управлява с местни лекарства (очни капки), а в по-тежките случаи се ползва лазерна или стандартна хирургия, които се прави сполучливо в Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР