Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ Св. Марина“ във

...
Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ Св. Марина“ във
Коментари Харесай

терапията св. марина


Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „ Св. Марина “ във Варна обезпечава на пациентите непрекъснато обслужване и диагностични и лечебни услуги на международно равнище. През летните месеци клиниката е единствената опция за стотици пациенти от страната и целия свят да възнамеряват почивката си на море, макар потвърдените сибъбречните болести, които изискват непрекъснати медицински грижи. „ Диализният център във варненската университетска болница „ Св. Марина “ е най-големият хемодиализен център в страна. Осигурява се хрониодиализно лекуване за близо 200 пациенти от Варненска област, а през лятото цифрата е много по-голяма “. Това изяснява доцент доктор Светла Стайкова, шеф на клиниката по нефрология и диализа.

 

Клиника по нефрология и диализа употребява инсталация от висок софтуерен клас. Разполага с ехограф с power доплер и цветно кодиран доплер, фазово-контрастен микроскоп и стереомикроскоп, за надзор на нативни тъканни цилиндри получени с бъбречна биопсия, ЕКГ-апарат с благоприятни условия за мониториране, ехограф за доплерово проучване на бъбречни съдове и за осъществяване на следена бъбречна биопсия, апарати за автоматизирано осъществяване на перитонеална диализа, револвер за автоматизирана биопсия под ултразвуков надзор, еднократни игли за бъбречна биопсия-Био Пинсе, Tru Cut и Core. Апаратурата за осъществяване на хемодиализа е с цялостен набор от най-високотехнологични модерни благоприятни условия. Използва се неповторима инсталация за подготовка и ``обратна осмоза`` на водата за диализните процедури - единствена в България, и надзор на индикаторите на всеки 2 часа за качествата на ``пречистената вода``, добавя доцент Стайкова.

Клиниката дава опция и предлага високоспециализирана активност за стационарна и амбулаторна диагностика на всички типове бъбречни болести – гломерулонефрити, пиелонефрити, диабетна нефропатия, хипертензивна нефропатия, съдови болести на бъбреците, кистозни бъбречни болести, имунни и автоимунни болести с бъбречно засягане и бъбречна хипертония. Прилагат се екстракорпорални способи за ликвидиране на кръвта, хемодиализно лекуване с високоефективни мембрани, хемодиафилтрация, ултрадифузия, лекуване с перитонеална диализа и нейните модификации, аферезно лекуване при бъбречни и систематични болести, имуноадсорбция, хемоперфузия, имуносупресивно и цитостатично лекуване при гломерулонефрити и васкулити с бъбречно засягане и синхронизирана имуносупресивна и цитотостатична терапия с екстракорпорална имуномодулация. В клиниката също се прави лекуване и мониториране на неповлияваща се от лекарства артериална хипертония и сърдечна непълнота, на неповлияващ се болнав синдром и на костно-минералните нарушавания при хронични бъбречни болести. Диагностицира се второстепенен хиперпаратиреоидизъм и се прави доплерово проучване на бъбречния кръвоток и цветно кодирани Доплерови способи и критерии за оценка кръвоснабдяването на бъбречен трансплантат.

В клиниката по нефрология и диализа се записват и евентуални реципиенти за бъбречна трансплантация в ИАТ, като се прави подготовка за трансплантацията от жив донор и следоперативно лекуване, следене на трансплантираните в УМБАЛ “Света Марина ” пациенти, както и диспансерно им наблюдаване.

В клиниката се ползват всички модерни и новаторски диагностични способи в региона на нефрологията и бъбречно- заместващото лекуване в съдействие с другите структури на болничното заведение - инвазивни, неинвазивни образни проучвания – КАТ, ЯМР, СТ- ангиография, PET - скенер, лабораторни, имунологични, микробиологични, вирусологични и хистологични проучвания. Клиниката по нефрология и диализа работи в тясно взаимоотношение и контакти с Клиниката по нефрология в Университетската болница в Берн, Щвейцария, департамента по клинична медицина в Хаукеландската университетска болница, Берген, Норвегия; Университетска болница в Неапол, Италия и департамента по клинична нефрология в диализа към Медицински университет – Месина,Италия.

Медицинският екип на доцент Стайкова реализира също високоспециализирана и експертна консултативно - нефрологична помощ за ранна диагностика и профилактика на бъбречните болести и за попречване и закъснение развиването на бъбречна непълнота. В клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „ Св. Марина “ работят 8 високо квалифицирани и водещи експерти в страната с потвърден професионализъм и престиж в региона на нефрологията и бъбречно-замесващата терапия, 4 от които са хабилитирани преподаватели, и 7 специализанта.В отговор на растящите потребности и условия на пациентите, екипът непрекъснато се образова за използване на актуалните достижения и нововъведения в медицината посредством присъединяване в симпозиуми и конгреси у нас и в чужбина.

 

* обява

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР