Клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология на УМБАЛ Св. Анна“

...
Клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология на УМБАЛ Св. Анна“
Коментари Харесай

Доц. Димов: Стремим се да развием онкодерматологията като самостоятелна структура

Клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология на УМБАЛ „ Св. Анна “ – София се занимава с целия набор на болести в лицево-челюстната област, като акцентите са онкология и травматизъм. От известно време се опитваме да развиваме една нова и забавна активност – онкодерматологията. Това сподели доцент Константин Димов, водещ лицево-челюстен хирург от Клиниката, в подкаста на БНР „ В центъра на системата “.

По думите му онкодерматологията към момента не е намерила своята болнична изява и в Клиниката по лицево-челюстна хирургия се пробват да внедрят този сегмент. „ Това са болести, които се срещат в региона на кожата и се нуждаят от хирургично лекуване. Към момента този размер от болести е съсредоточен към дерматолозите, които обаче не са хирурзи. Колегите кожни лекари насочват към нас пациенти, които се нуждаят от сходен жанр интервенции и им даваме противоположна връзка. Това е една област, която е интердисциплинарна. Засега развиваме тази активност сполучливо и се надяваме да създадем и независима конструкция “, сподели още доцент Димов.

„ За страдание имаме много работа, а това значи, че има много заболели хора. Това значи, че има една зараза от болести, които са били неглижирани в продължение на годините на пандемията, и в този момент хората идват все по-често в късен етап. Вече от една година коридорите ни са цялостни с пациенти, неглижирали своите болести. Нашата цел е освен да излекуваме пациента, само че и да му помогнем, като осигуряваме успокоение на пациента “, посочи доцент Димов.

Той описа за пациент с рак на лигавицата на устната празнина, който е неоперабилен, като пациентът е ориентиран към химио- или лъчелечение. При него всичко е тръгнало от една елементарна раничка в устната празнина, на която той не е обърнал внимание в точния момент и когато е отишъл в болничното заведение, ракът към този момент е бил обхванал цялата джука празнина.

В отговор на въпрос за проблемите с доставките на медицински произведения доцент Димов акцентира, че поради пандемията и войната в Украйна се е наложило да се преориентират към други снабдители, което е в ущърб на пациента, тъй като са на доста по-високи цени.

Той добави, че НЗОК е абдикирала от медицинските произведения в лицево-челюстната област. „ В нашата област пациентът си доплаща всичко. Цените на клиничните пътеки в лицево-челюстната хирургия не включват в целокупност и лекарския труд. Но другояче имаме цялостният размер от действия, който се покрива от НЗОК “, сподели той.

Целия епизод на подкаста може да чуете .
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР