Клиничните пътеки за рехабилитация да бъдат по-добре финансирани от Нацаионалната

...
Клиничните пътеки за рехабилитация да бъдат по-добре финансирани от Нацаионалната
Коментари Харесай

Специалисти настояват рехабилитацията да бъде по-добре финансирана от НЗОК

Клиничните пътеки за рехабилитация да бъдат по-добре финансирани от Нацаионалната здравноосигурителна каса (НЗОК) и повече от нуждаещите се хора да имат достъп до тази здравна услуга. За това упорстват от Асоциацията на лекарите по физикална медицина и рехабилитация в писмо до здравните институции. Те обръщат внимание, че на фона на непрестанен напредък на разноските за болнична помощ делът на разноските за рехабилитация понижава от 3.95% за 2014 година - на 3.03% през 2017 година “Многократно сигнализираме, че цената на клиничната пътека по физиотерапия и рехабилитация покрива към 43% от действително направените разноски по данни от 2010 година Вероятно тези стойности са още по-неблагоприятни през днешния ден “, показват от асоциацията.

Ползите от рехабилитацията

Специалистите показват, че средствата, вложени за рехабилитация и разходвани по предопределение, се възстановяват сред 5 и 9 пъти. Изследвания във Англия и Ирландия демонстрират, че болничната рехабилитация при пациенти с тежки неврологични болести води до предстоящи годишни икономии от 50 000 евро на човек. Комплексното физикално лекуване и рехабилитация за повлияване на болката понижава с 42 дни отсъствията от работа за една година. Комплексната рехабилитация при болести на опорно двигателния уред от пресилване води до 64 % спестовност на медицински разноски.

Рехабилитацията има необятно приложение на разнообразни равнища на обслужване на пациента – от реанимационното легло, през рехабилитационните отделения/клиники към лечебните заведения за интензивно лекуване до санаториумите. В болничната помощ по клиничните пътеки са обхванати главно болести в региона на сърдечно-съдовата система, неврологични – на централна и периферна нервна система, опорно двигателния уред – ортопедични и ревматологични и някои други. От заболяванията при децата са обхванати тези с детска церебрална парализа, родова контузия на раменния сплит, спинална мускулна недоразвитост и други.

Много от нуждаещите се пациенти не стсигат до рехабилитация
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР