Клиничната лаборатория на една от частните болници в Стара Загора

...
Клиничната лаборатория на една от частните болници в Стара Загора
Коментари Харесай

Апарат позволява щадяща диагностика за чревни заболявания

Клиничната лаборатория на една от частните лечебни заведения в Стара Загора от началото на годината разполага с швейцарски уред, който с минимално количество фекална проба открива възпалителни процеси и болести на червата. Той е изключително скъп за диагностициране на болести като Болестта на Крон, синдром на раздразненото дебело черво, продължителен улцерозен колит, чиято диагностика постанова фиброколоноскопии, биопсии от червата и други травматични проучвания.
Апаратът дава опция за осъществяване на проучване на фекален калпротектин, който може да ориентира лекарите (без да слагат диагноза) при подозрения за сходни заболявания, както и при неспособност за осъществяване на колоноскопия. Тест-маркерът на калпротектина разрешава следенето на интензивността на болестта, резултата от провежданото лекуване. Завишените стойности може да са сигнал и за тумори, полипи, паразитози, бактериални инфекции и кървене от гастроинтестиналния тракт, изясни доктор Мариела Русева, шеф на клиничната лаборатория, която единствена в района прави щадящото проучване.
За проучването е нужна еднократна фекална проба от към 5 грама, която пациентите могат да занесат в лабораторията в безплоден резервоар, закупен от всяка аптека. Изследването на фекален калпротектин коства 50 лв., а резултатът излиза в границите на деня.
Диагностиката на чревното инфектиране в редица случаи е същинско предизвикателство, изключително в случай че е наранено тънкото черво, което не може да се изследва със общоприетоо ендоскопско съоръжение.
Изследването на фекален калпротектин към този момент се е наложило в международен мащаб като ефикасен, неинвазивен маркер за диагностика, оценка и следене на възпалителните болести на червата.
Калпротектинът е белтък, освобождаващ се от неутрофилите (вид бели кръвни телца, свързани с възпалителните процеси) по време на интензивно инфектиране или загиване на кафези.
Нормалните стойности на Калпротектина при здрави хора са под 50 µg/g за деца и под 100 µg/g при възрастни. Между 50 и 200 µg/g при деца и сред 100 и 200 µg/g при възрастни са гранични стойности си подлежат на следене или интерпретиране по отношение на клиничната картина и предходни резултати. При стойности над 200 µg/g пробата за калпротектин е положителен и би трябвало да се вземе под съществено внимание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР