Климатологът проф. Георги Рачев с горещ коментар пред в. Стандарт

...
Климатологът проф. Георги Рачев с горещ коментар пред в. Стандарт
Коментари Харесай

Климатологът Рачев разкри ще дойде ли най-сетне лятото и кога пак ще завали

Климатологът проф. Георги Рачев с парещ коментар пред в. " Стандарт " за времето, което ни чака през последния летен месец, плашещите прогнози за потопи в Гърция и зимата, която се задава

- Проф. Рачев, разгарът на отпуските е, само че всеки ден вали и все по-често се питаме - къде е лятото?
- Лятото е на открито и то е такова, каквото се случва тази година. Не е доста топло, само че никога не е студено. Вярно е обаче, че е доста дъждовно. София направи една доста висока норма на дъжд, съвсем 180 мм, което съставлява съвсем три пъти месечната норма. По този индикатор преваляванията се приближават до 2014 година, изключително дъждовна година, и до доста валежното лято на 2005 година Това демонстрира, че не се случва нещо феноменално и извънредно. Нито пък толкоз невиждано, че да се каже " баба и дядо не помнят такова време от 70 година ".

Само през последните 15-16 години това е третото дъждовно лято и наблягам, че то не е студено. Всяко лято е имало по един - два случая, както през юли, когато утринните температури са били по-ниски. Но по този начин или другояче, топло е. И хората по морето не се оплакват толкоз от неналичието на топлота. Повече са облаците, по-малко е слънцето, само че пък по тази причина имаме прелестна вода. Температурата на водата от края на май месец на процедура не е падала под 24 -25 градуса. Това преди 30 години не можеше да се види на нашето море. Ние се радвахме и казвахме, че водата е чай, когато тя достигнеше 25 градуса. А през последните години тя е и 26-27 градуса. Още повече, че ни чака едно друго лято...

- Може би през август?
- Да, това ще бъде август, когато слънцето ще бъде доста много повече, преваляванията ще бъдат много по-малко и температурите за един много дълъг интервал от време ще останат над 30 градуса. Дори в София, (а тя е относително хладна столица, тъй като е заобиколена от планини), температурите ще бъдат 30 градуса. Още от през днешния ден над Балканския полуостров ще се следи малко по-високо атмосферно налягане, каквото не сме виждали от 50 дни. Затова атмосферата беше лабилна, влажна, топла и всеки божи ден някъде в България преваляваше, а на някои места по няколко пъти дневно.

Още от 1-ви стартира трайно стабилизиране на времето и от 2-и, 3-и август, преваляванията ще бъдат на обособени изолирани места. Много слънце, по-сухо време и оптимални температури от порядъка на 28 градуса. Даже в равнините в събота и в неделя може да чакаме 32-34 градуса. Не ми се мисли за Испания и Португалия, където по това време чакат 45, а може и 46 градуса. Като цяло се възстановява атмосферната циркулация в Европа.

- Любителите на отмора на Халкидики се тормозиха от прогнозата за наводнения там. Има ли възможност да се повтори кошмарът от юни?
- Прочетох, че там се чака нов потоп. Освен огромните европейски и американски метеоцентрове, прегледах и прогнозите на балканските страни. Ами на никое място не даваха потоп. Не знам кой си го е измислил. В природата е допустимо да се случи. Ето по-миналата година имахме средиземноморски мощен циклон " Медикейн ". Това бяха наводненията в Каламата и Халкидики. Сега няма никакво съображение да се предвижда апокалипсис от този вид за Халкидики най-малко за идващите две седмици. Напротив, както за България, по този начин и в Гърция, най-сетне ще се сбъдне прогнозата, че ще бъде слънчево, топло и изсъхнало.

- Как ще се отрази на реколтата прекомерно влажното лято?
- Във валежна и влажна година нещо се ражда, и то не малко. Може да не е с високо качество зърното, само че пък слънчоглед и царевица има. Може гроздето да не е с висока захарност, само че пък има пресни плодове и зеленчуци. Обратното, когато е изсъхнало, нищо не се ражда, всичко умира и загубите са доста по-големи спрямо летата, когато е топло и дъждовно.

- През целия август ли ще усещаме мечтаното слънце?
- Поне сигурно докъм 16-17 август се обрисува да има доста слънце. Не споделям, че над цяла България ще бъде безусловно изсъхнало. На местата, където ще превали, ще бъдат извънредно малко и основно в планинските региони. Има възможност за малко повече превалявания от летен вид, т.е. за половин ден, за половин час, към интервала 7-8 август. След което настава още веднъж нескончаем интервал на топло време и високи температури.

- Обикновено на Преображение Господне споделяме, че времето се пречупва. Така ли ще бъде и този август?
- Да. Обикновено при Преображение Господне и на Богоявление, постоянно сме казвали, че времето се пречупва. То не се пречупва, в смисъл, че става неприятно, само че августовското слънце става по-мекичко, не пали по този начин, както е юлското и изключително юнското слънце. Високи са температурите, само че стартират първите признаци на приближаващата се есен.

- А тя ще ни се усмихне ли със слънце?
- Есента се обрисува да бъде относително топла. Световните метеоцентрове дават септември с естествени температури и с малко по-високи превалявания в Западна България. Същата е прогнозата за целия месец, що се отнася до двата огромни метеоцентъра на американци и европейци. Август е месецът с минимум превалявания през цялата година. Така че считам, че лятото не ще се завърне, тъй като то не си е тръгвало нито за секунда, само че ще бъде такова, каквото множеството дами го желаят- слънчево, топло и изсъхнало.

- Според националните поверия, съдейки по времето на горещниците в края на юли, каква зима ни чака?
- Винаги с огромна усмивка съм разглеждал националните поверия. Има нещо доста хубаво, което, в случай че е топла есента, ще го следим отново. Някъде ще цъфне някоя ябълка и в случай че, примерно, се случи в Кюстендил, съгласно националните поверия това значи студена зима. А в случай че в Дупница не цъфне ябълка, какво става?

Не може зимата в Кюстендил да бъде доста студена, а в Дупница да си бъде топла. Няма по какъв начин да стане. Горещниците минаха- те бяха на 26-и, 29-и и 30-и. Давам ви една дълготрайна прогноза, която се припокрива с дълготрайните прогнози на Американската организация за проучване на атмосферата и океаните. Сравнително топла зима чака Балканския полуостров и Европа. Което не значи, че няма да има минус 15 градуса, или пък че няма да има някъде минус 20 градуса, няма да има виелици, няма да има снегове. Но като цяло междинните температури за декември, януари и февруари се чака да са с към половин, а на някои места с един градус над нормата. Това е поглеждането напред в бъдещето от 1-и август. А горещниците бяха и дъждовни, и топли, и хладни, и ветровити, затова ни чака шарена, само че топла зима, с доста превалявания и със съответните атрибути, с които една зима е присъща за България. Предстои да забележим. Нека читателите да запомнят тази прогноза, с цел да забележим кое правилно и кое - не.

- Отрази ли се дъждовното лято на туризма и по какъв начин?
- От тези данни, които имам аз, по никакъв метод времето не е повлияло на туризма в България. Много малко хора отложиха летуването си по нашето Черноморие за по-късна дата. За Гърция мога да кажа сигурно, че южната ни съседка дори ще означи връх по туристи. Не беше толкоз ужасно и по нашето море по този начин. Вярно, валя, летовниците във Варна в действителност доста ги намокри, само че отново имаше опция и за слънце. Няма съществени отводи. Може би малко дръпнаха напред в туризма Западна и Северна Европа, тъй като при тях вместо лятото да бъде един-два дни, този път беше 50 дни, което те не са виждали от доста време. Вероятно по тази причина доста хора отложиха записванията в последния миг, тъй като просто природата им даде опция да си почиват у дома ида се радват на локалните дадености.

- Септември ще става ли и за море?
- Разбира се. Е, няма да можеш да отидеш в 7 ч на плажа, само че по тази причина пък ще отидеш в 10 и ще се прибереш в 3-4 часа следобяд. Това е хубаво, изключително за хората, на които високите температури са им противопоказни. А морската вода ще бъде 25 градуса при всички положения до началото на образователната година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР