Климатикът – колкото полезен, толкова и вреден. Но, знаем ли

...
Климатикът – колкото полезен, толкова и вреден. Но, знаем ли
Коментари Харесай

Каки са вредите, които ни носи климатикът

Климатикът – колкото потребен, толкоз и нездравословен. Но, знаем ли фактически по какъв метод климатикът поврежда нашето здраве?

Появата на климатика доста улесни живота ни. Той даже съумя да влезе в категорията на незаменимите уреди в нашия живот, тъй като в горещите дни с него е доста по-лесно да живее. Освен това, климатикът прави студените дни доста по-уютни. Но в случай че мислите, че климатиците са нещо безусловно безвредно, тогава ще е добре да имате едно-две неща на разум.

Днес ще ви кажем за какво непрекъснатата работа в климатизирана стая може да бъде рискова за вашето здраве.

Климатикът – това отлично софтуерно знамение, което ни оказва помощ да избягаме от топлината през лятото или да се стоплим по време на зимния мраз. За страдание, това функционално откритие има редица странични резултати за човешкото здраве, за които може би не знаете.
1. Дехидратация
Това е прочут факт – степента на дехидратация е доста по-висока, в случай че човек е в климатизирана стая. Самият климатик понижава влажността на помещението, което на пръв взор е незабележимо.

Тялото стартира да губи вода, тъй като температурата е много ниска и въобще не желаете да пиете вода. Ако работите в климатизирана стая – деликатно следете количеството употребявана течност.
2. Главоболие
Друг противен резултат на кондиционирания въздух. Една от аргументите за главоболието и мигрената е дехидратацията.
3. Проблеми с дихателната система
Офис-работниците постоянно се оплакват от непрекъснати дихателни признаци: назална конгестия, изсъхнал нос, изсъхнало гърлото и даже ринит. Проучванията демонстрират, че 28% от хората, които работят в климатизирана стая, страдат от ринит. Но измежду хората, които работят във вентилирана стая, тази цифра е единствено 5%.
4. Сънливост
Основната функционалност на климатика вкъщи, или на работното място, е да ни охлади или да ни затопли. В множеството случаи хората неумишлено нагласят по-високи температури през зимата и по-ниски през лятото. Това не е вярно, освен от енергоспестяваща позиция. Просто резултатът може да е противоположен. Доказано е, че хората, работещи в климатизирани стаи, по-често се оплакват от унесеност.
5. Сърбеж и сухота на кожата
Дали козметиката е нездравословна? И още по какъв начин! Прекомерната климатизация, комбинирана с излагане на слънчева светлина, може да провокира сърбеж и изсушаване на кожата. Необходимо е да се грижим за непрекъснатото навлажняване на кожата, в случай че прекарваме дълго време в стая с климатик, без значение дали е лято или зима.
6. Астма и алергия
Кондиционерът мъчно може да се трансформира в причина за възникването на тези болести, само че да утежни обстановката е изцяло допустимо. От една страна, климатикът може да отбрани хората, които са чувствителни към пъстър прашец. Но, въпреки това някои хора се оплакват, че признаците се утежняват.
7. Сухи очи
Отново заради сухия въздух може да настъпи сухота и раздразнение на очите, както и зачервяване и замъглено виждане.
8. Простуди и инфекции
Тъй като кондиционираният въздух пресушава назалните проходи, той може да докара до раздразнение на лигавиците. По този метод тялото ви става уязвимо и улавя вируси и инфекции доста по-лесно.


Защо би трябвало да бъдем деликатни с климатиците? И за какво е нужно да се прави профилактика, както и да се търси най-хубавата компания за слагане на климатици?
„ Ако имате неприятно поддържана или зле проектирана климатична система, без значение дали е във вашия дом, офис или транспортно средство, тя може да стане нечиста и евентуално нездравословна за здравето “, споделя доктор Марк Мендел, епидемиолог от калифорнийския отдел за публично здраве.

„ Ние започнахме да виждаме този проблем още през 70-те и 80-те години “, споделя доктор Мендел. „ Хората в офис-сградите започнаха да споделят, че постройката ги е разболяла “.

Д-р Мендел споделя още, че болковият синдром на постройката е обвързван с редица видимо несвързани признаци: назална конгестия, проблеми с дишането, главоболие, отмалялост и раздразнена кожа. Неговото лично проучване свързва системите за климатизация в офис-сградите с доста от същите тези признаци.

„ Най-вероятното пояснение е, че в системата може да има някои микроорганизми, които могат да имат някакъв тънък резултат върху избрани хора “, споделя доктор Мендел. „ Но не е ясно какъв брой хора са чувствителни към това, или какъв брой огромен е казусът “.

За разлика от отоплителните системи, процесът на изстудяване на горещия въздух основава доста влага и конденз, които би трябвало да бъдат отведени, изяснява доктор Мендел. Ако климатичната система работи зле, заради неприятна поддръжка, щета или неприятен дизайн, тя може да се трансформира в място за размножаване на бактерии и гъбички. За да се предпазите, той споделя, че вашата най-хубава отбрана е добре поддържана и рутинно обслужван климатик.

Но доктор Мендел също показва, че климатичната система е крепко обвързвана с някои изгоди за здравето. „ Замърсяването на външния въздух е постоянно срещано в градските среди, и изключително при тежък трафик “, споделя той, като дава единствено един образец. „ Климатикът филтрира фините частици от външните замърсители. “

И с цел да не бъдем чак толкоз сериозни, ще приключим с това, че по време на огромни жеги климатикът е избавил не един и два живота. Затова и доктор Мендел, както и доста други негови сътрудници, декларират, че във връзка с изгодите и вредите от климатика към момента се усещат дезориентирани.

time.com
hellomagazine.com
healthguidance.orglekuva.net

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР