Климатичните промени ще представляват заплаха за мира в държавите по

...
Климатичните промени ще представляват заплаха за мира в държавите по
Коментари Харесай

Климатичните промени – заплаха за световния мир през следващите 10 г.

Климатичните промени ще съставляват опасност за мира в страните по света през идващото десетилетие. Това излиза наяве от световния показател на мира на основания в Австралия Институт за стопанска система и мир, съобщи " Ройтерс ".

За първи път световното стопляне се показва като главен риск.

Близо 1 милиард души живеят в райони с висок риск от световно стопляне, а 40% от тях са в страни, които са въвлечени в спор, регистрира институтът.

Климатичните промени водят до спорове поради съперничеството за изчерпващите се запаси и също могат да заплашат прехраната, и да провокират всеобща миграция, разясняват създателите на проучването.

Иначе през 2019 година светът е станал малко по-сигурен за първи път от пет години, означават от Института за стопанска система и мир, който е употребявал данни от мозъчни тръстове, проучвателен институти, държавни управления и университети при правенето на показателя.

Но светът остава доста по-малко кротичък спрямо преди 10 година поради разнообразни фактори, в това число споровете в Близкия изток, усилването на тероризма и увеличението на броя на бежанците.

Индексът дефинира позицията на всяка страна с точкова система от 1 до 5. Едно значи, че страната е най-мирна, а пет - най-нестабилна, като се основава на 23 знака, от равнището на убийства до импорт на оръжие.

Според създателите на изследването разрешаването на споровете може да помогне на страните по-добре да си сътрудничат в битката с световното стопляне.

Експерти приветстваха включването на климатичните промени като фактор за риск от спорове.

България е на 26-о място с 1.607 точки. Няма смяна на позицията от предходната година. Най-мирни страни са Исландия, Нова Зеландия, Португалия, Австрия, Дания, Канада, Сингапур, Словения, Япония и Чехия. Русия е на 154-о място от 163 страни, а Съединени американски щати са на 128-о. Китай е на 110-о място. На последните две места са Сирия и Афганистан. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР