Климатичните промени са реална заплаха, но не знаем как можем

...
Климатичните промени са реална заплаха, но не знаем как можем
Коментари Харесай

Не сме информирани за енергийния преход: Нагласите на българите за Зелената сделка

Климатичните промени са действителна опасност, само че не знаем по какъв начин можем да се борим с тях. Това е един главните заключения от социологическото изследване на организация " Тренд " по поръчка на Dir.bg за настройките на българите към Зелената договорка. То е осъществено от 7 до 15 септември с осъществяване на 1012 изявленията лице в лице с пълнолетни респонденти.

68% от участниците в допитването дефинират климатичните промени като действителна опасност , а съгласно 62% битката с тях би трябвало да бъде приоритет за Европейския съюз.

 Графика: Тренд

 Графика: Тренд

Въпреки това болшинството - 73% , не е осведомено с задачите на Зелената договорка и Плана за декарбонизация на Европейски Съюз.

 Графика: Тренд

80% от интервюираните пък изобщо н е знаят каква е българската позиция за сполучливото осъществяване на енергийния преход.

 Графика: Тренд

С неналичието на задоволително информация може да се изясни и това, че 48% от пълнолетните жители не могат да преценяват какъв резултат би имала Зелената договорка върху живота в България. Сред останалите, които са се срещнали с изгодите и рисковете, 37% чакат позитивни , а 15% - отрицателни промени у нас.

 Графика: "Тренд "

Притесненията , свързани със Зелената договорка, се отнасят повече до препитанието - боязън от финансови последствия ( 23% ), закриване на бизнеси ( 23% ), загуба ( 27% ) или преквалификация ( 15% ) на работни места, и по-малко до увеличение на цената на тока ( 1% ). В същото време изрично болшинство още веднъж са тези, които не разполагат с задоволително данни, с цел да преценяват - 39% .

 Графика: Тренд

Слабата информираност не пречи на интервюираните да заявяват подготвеност за смяна на част от навиците си за да оказват помощ персонално за опазването на околната среда. 67% от тях са подготвени да изхвърлят разделно отпадъците си, да понижат потреблението на пластмасови артикули , както и да създадат други ежедневни взаимни отстъпки в интерес на природата.

 Графика: Тренд

За повишение на информираността за икономическото, публично и екологично значение на битката с климатичните промени, и провеждат интернационална конференция . Първото издание на събитието ще се организира хибридно на 15 октомври в Интер Експо Център и на:

Събитието има за цел да събере европейски водачи, основни фигури от българската политика и бизнес, синдикати, водещи специалисти, неправителствени организации и медии на прям диалог за решенията, опциите и провокациите, които Зеленият преход ще сложи пред стопанската система и жителите на България. Време е да стартираме този значим публичен диалог, с цел да бъде Зеленият преход обективен, понятен и сполучлив за страната ни.

За цифрово наличие може да се регистрирате
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР