Климатичните промени и прекомерният риболов повишават нивата на токсичния живак

...
Климатичните промени и прекомерният риболов повишават нивата на токсичния живак
Коментари Харесай

Опасно! Нивата на живак в рибите се увеличават главоломно

Климатичните промени и несъразмерният лов на риба покачват равнищата на токсичния живак в треската и рибата звук. Това може да докара до неврологични разстройства при деца и бебета, чиито майки са консумирали рибни артикули през бременността, написа списание „ Нейчър “.

За почти три десетилетия концентрацията на метилживак - органично съединяване, способно да аргументи съществени провали върху мозъка и нервната система, се е повишила с 27% при треската и с 23% при рибата звук, обитаващи залива на Мейн в Атлантическия океан, оповестяват създателите на проучването от Харвардския университет.

"Метилживакът е изключително нездравословен по време на третото тримесечие от бременността, когато мозъкът се развива най-бързо, както и за дребните деца ", споделя Елси Съндърланд от изследователския екип.

На бременните дами от дълго време се предлага да заобикалят потреблението на риба-меч и акула поради нарасналите равнища на живак. Треската обаче е измежду рибите, които здравните управляващи на Съединени американски щати предлагат като източник на хранителни субстанции и протеини, подпомагащи развиването на децата.

"Проучването ни не цели да накара всеки, срещнал се с него, да спре да употребява морски артикули, които по принцип са здравословна и питателна храна. Искахме да покажем на хората, че климатичните промени могат да оказват директно влияние върху храната и надлежно върху здравето ни ", отбелязва Съндърланд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР