Климатични промени, разрушителни бедствия, масов улов – причините за изчезването

...
Климатични промени, разрушителни бедствия, масов улов – причините за изчезването
Коментари Харесай

10 животни, които изчезнаха през ХХ век

Климатични промени, разрушителни бедствия, всеобщ улов – аргументите за изгубването на даден скотски тип могат да бъдат доста. Несъмнено и за жалост за множеството от тях е отговорен индивидът. Така постепенно, само че несъмнено продължаваме да трансформираме нашата планета в гробище за изчезнали типове. И ХХ век не прави изключение.

През миналото столетие на съвестта на хората ще тежи виновността за цялостното заличаване на доста забавни и неповторими представители на международната фауна. Ето лист с 10 животни, които изчезнаха през последния век на предишното хилядолетие.

1. Странстващ гълъб

Най-голямата загуба на века – Странстващият гълъб, който гнезди в Америка. Птицата е била най-разпространеното пернато на Земята! За страдание и една от най-вкусните. Странстващият гълъб изчезва изцяло през 1914 година. Тогава умира Марта – последният представител на този тип.

2. Балийски тигър

Най-малкият тигър в света – тежестта му е сред 65 и100 кг. Счита се, че последното животно е убито през 1937 година. Тигрите, които са обитавали остров Бали, на процедура живели безпроблемно в горите на острова, защото локалните се страхували от хищниците. Масовото им избиване почнали белите ловци от Стария свят.

3. Тасманийски вълк

В природата последният торбест или тасманийски вълк е погубен през 1930 година, а шест години по-късно умира и последният образец, живеещ в зоопарк. Основната причина за изгубването на типа в природата е масираната ловна акция, проведена от държавното управление на Тасмания, откакто торбестият вълк е разгласен за сериозна опасност за овцете.

4. Тарпан

Тарпанът или Евразийският див кон изчезва изцяло при започване на ХХ век. Също като тасманийските вълци, те са набедени, че предизвикват загуби на земеделците, заради което били всеобщо преследвани и убивани от фермерите.

5. Кенайски вълк

Огромен тип, обитавал полуостров Кенай в Южна Аляска. С внушителните си размери от 90 кг и 110 см височина, този вълк нямал проблеми да ловува едри животни, в това число лосове. Разбира се, когато попадал на домашни животни, той предпочитал тях. Резултатът не просрочен – до 1910 година вълците били изцяло изтребени.

6. Гуадалупска каракара

„ Най-жестокото хвъркато в Гуадалупе “ – по този начин локалните земеделци описвал тази птица от фамилията на сокола. Каракарите от Гуадалупе постоянно нападали домашните кози, по тази причина овчарите почнали систематичното им заличаване. До началото на XX век на процедура всички птици от типа били избити. И локалните съжалили – необезпокояваните диви кози съвсем изцяло унищожили локалната растителност. Това нанесло съществени вреди на екосистемата на острова.

7. Китайски бял делфин

Един от дребното речни делфини. Белият делфин или Байджи живее във водите на река Яндзъ, Китай. Той е най-скорошният тип, паднал жертва на човешката цивилизация. Основен фактор за изгубването му е нарушаването на екосистемата, която населява. Според учените последният представител от този тип е липсващ през 2006 година.

8. Пустинен кенгуров плъх

Това забавно двуутробно животинче е обитавало отдалечените региони на Мексико и Съединени американски щати. Едно от дребното животни, изчезнали без човешка интервенция. Счита се, че те са станали жертва на хищниците, обитаващи регионите, където живеят плъховете.

9. Каролински папагал

Единственият папагал, които гнезди в Северна Америка. За изгубването му през 1918 година способства унищожаването на естествените му местообитания, както и поголовния им лов, откакто са набедени за врагове на земеделската годишна продукция.

10. Австралийската грижлива жаба

Австралийската грижлива жаба е единственият в света тип, който демонстрира странна грижа за децата си: незабавно след снасянето на яйцата си, женската ги гълтам като трансформира стомаха си в развъдник. След като поповите лъжички доближат съвсем цялостна зрялост, жабата ги „ ражда “ още веднъж през устата си. Грижливата жаба е била открита през 1973 година. В идващите няколко десетилетия увеличаващото се равнище на замърсеност и всеобщият им улов за продажба, довели до цялостното изгубване на този тип в дивата природа.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР